De bewindsman geeft aan dat apothekers soms toch tekorten ervaren doordat zij het niet bij hun reguliere groothandel kunnen bestellen

De monitor van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) toont aan dat er voorlopig voldoende midazolam beschikbaar is. Dat stelt minister De Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Voorts geeft de bewindsman aan dat apothekers soms toch tekorten ervaren doordat zij het niet bij hun reguliere groothandel kunnen bestellen. Als deze groothandel echter het product niet beschikbaar heeft, wordt de apotheker geadviseerd het middel bij een andere groothandel te bestellen, aldus minister De Jonge. 

Ook kan de apotheker zich wenden tot de ziekenhuisapotheek. Minister De Jonge geeft tevens aan dat de beschikbare voorraad van rocuronium beperkt is. Propofol heeft de bijzondere aandacht van de bewindsman. De reden daarvoor is dat zowel de aanvoer van propofol als de omvang van gebruik in ziekenhuizen nog onzekerheden kent, zeker nu effecten van het opschalen van de reguliere zorg, waarbij met name propofol ook op de operatiekamers gebruikt wordt, moeten worden meegenomen. Het LCG kijkt naar de technische haalbaarheid van ziekenhuisbereiding van propofol.

Zorgverzekeringswet
Minister De Jonge informeert ook over de conceptbeleidsregels voor de continuïteitsbijdrage en de meerkostenregeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Over deze beleidsregels heeft de NZa veldpartijen geconsulteerd. De KNMP heeft daarbij samen met de NAPCO en LHV apotheekhoudend aangedrongen op afspraken die recht doen aan de omstandigheden, snel duidelijkheid geven en praktisch toepasbaar zijn. De NZa publiceert de beleidsregels voor de financiële afwikkeling van de meerkosten door de coronacrisis op of rond 1 mei 2020. Deze beleidsregels zijn geldig vanaf 1 maart 2020.

Testbeleid
De bewindsman stelt dat er geen enkele belemmering moet zijn in het testen van zorgverleners. Daaraan voegt minister De Jonge toe dat dit vraagt om duidelijkheid over rollen en financieringsaspecten.

Overigens voert de KNMP nadere gesprekken met de verschillende betrokken partijen over de uitvoering van het testbeleid. 

Lees de Kamerbrief


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VWS: voldoende midazolam in de markt volgens monitor LCG
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!