Uit een analyse door het RIVM blijkt dat 39% van de gemelde gezondheidsklachten meer dan 5 jaar na plaatsing van de implantaten ontstonden

De afgelopen ruim 5 jaar zijn bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) 977 meldingen gedaan van gezondheidsklachten bij borstimplantaten. Uit een analyse door het RIVM blijkt dat 39% van de gemelde gezondheidsklachten meer dan 5 jaar na plaatsing van de implantaten ontstonden.

Het is belangrijk dat potentiële melders er bewust van zijn dat hun gezondheidsklachten, ook na langere tijd, nog te maken kunnen hebben met de plaatsing van een implantaat. 

Impact op het dagelijks leven
Uit de analyse blijkt ook dat 70% van de melders aangeeft dat de gezondheidsklachten een (zeer) grote impact hebben op het dagelijks leven. Ruim een kwart spreekt van matig of weinig impact. Gevraagd naar de reden om voor borstimplantaten te kiezen, zegt 78% dat ze dit doen vanwege cosmetische redenen. Een klein deel (17%) meldt als reden herstel na borstkanker en/of hier uit voorzorg voor te kiezen vanwege het risico op borstkanker.

Aard en aantal gezondheidsklachten per melding
De nieuwe rapportage geeft informatie over alle meldingen die bij het MEBI zijn binnengekomen over gezondheidsklachten bij borstimplantaten. Daaruit blijkt dat het gemiddeld aantal gezondheidsklachten per melding steeg van 6 naar 8.  Het aantal gezondheidsklachten per melding is relatief hoog in vergelijking met gezondheidsklachten gemeld over andere implantaten. Vermoeidheid is met afstand de meest gemelde gezondheidsklacht. De top 5 van meest gemelde gezondheidsklachten in verschillende categorieën laat over de jaren slechts kleine verschuivingen zien. Hiervoor vergeleek het RIVM 2 periodes: juli 2017 – december 2019 en januari 2020 – december 2022.  

Belang van melden bij MEBI
Het is belangrijk dat implantaten veilig zijn. Melden bij het MEBI kan daarbij helpen. Op basis van meldingen kan het MEBI mogelijke problemen met implantaten eerder signaleren. Daarmee kunnen andere patiënten geholpen worden. Melden kan via de website van het MEBI.

Meldingen over gezondheidsklachten bij borstimplantaten

Meer informatie
Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!