Het totale aantal vrouwen dat in 2019 anticonceptiva gebruikte zou uitkomen op ongeveer 1,8 miljoen

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim anderhalf miljoen vrouwen een receptplichtige vorm van anticonceptie. Bijna twee derde van hen ontving de combinatiepil die als eerste keus is aangewezen in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie, die op 7 mei van dit jaar gepubliceerd is.

Naast de aanwijzing van eerste en tweede keuze-pillen, is er in de aangepaste standaard onder meer extra aandacht voor bijwerkingen zoals spotting en stemmingsklachten. Ook is het beleid bij een vergeten pil aangepast. De eerste keus-anticonceptiepil is het combinatiepreparaat levonorgestrel 150 μg/ethinylestradiol 30 μg (merknaam onder meer Microgynon 30), ook wel aangeduid als tweede generatiepil. Als tweede keus zijn de combinaties van levonorgestrel 100 μg/ethinylestradiol 20 μg (Microgynon 20) en die van gestodeen 75 μg/ethinylestradiol 20 μg (Minulet) aangewezen. Hoewel het aantal gebruiksters van de eerste keus-combinatiepil licht is afgenomen, is deze met 990.000 gebruiksters in 2019 veruit het meest voorgeschreven hormonale anticonceptivum. De beide tweede keus-pillen gezamenlijk werden in 2019 aan 110.000 gebruiksters ten minste eenmaal verstrekt en tonen een relatief sterkere afname van het aantal gebruiksters.

Langdurig
Hormonale anticonceptiva met een langdurig beschermende werking, zoals het hormoonspiraaltje (Mirena) en het implantatiestaafje (Implanon NXT), winnen aan populariteit. Apotheken verstrekten deze anticonceptiva in 2019 aan 110.000 vrouwen en respectievelijk 17.000 vrouwen. Deze middelen bieden voor meerdere jaren bescherming, respectievelijk vijf en drie jaar.

Hormonale anticonceptie voor 1,8 miljoen vrouwen in 2019
Het aantal gebruiksters van deze vormen van anticonceptie ligt daardoor hoger dan alleen het aantal vrouwen aan wie deze middelen in 2019 zijn verstrekt. Stel dat een hormoonspiraal na gemiddeld drie jaar wordt verwijderd, dan waren er in 2019 naar schatting in totaal 310.000 gebruiksters van een hormoonspiraal en 47.000 gebruiksters van een implantatiestaafje.Het totale aantal vrouwen dat in 2019 anticonceptiva gebruikt zou daarmee uitkomen op ongeveer 1,8 miljoen in plaats van de bovengenoemde 1,5 miljoen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna miljoen gebruiksters eerste keus-anticonceptiepil
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!