Mensen en gezinnen met multiproblematiek hebben veel instanties nodig om alle problemen aan te pakken

‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’, maar bij ruim 100.000 gezinnen in Nederland [1] lopen de problemen zo hoog op dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Zij hebben te maken met meerdere langdurige problemen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, werk en geld. MIND Korrelatie en de Raad voor Rechtsbijstand hebben een tool ontwikkeld om deze ‘multiproblematiek’ vroegtijdig in beeld te brengen en mensen zelf weer grip te geven op hun leven. De tool is door iedereen in te vullen die zich herkent in de problematiek en op zoek is naar hulp.

Veel mensen hebben te kampen met problemen op psychosociaal en juridisch vlak: denk aan het verlies van een baan, verslaving, echtscheiding of bijvoorbeeld depressie. Vaak gaan deze problemen hand in hand met schulden. MIND Korrelatie en de Raad voor Rechtsbijstand zijn een samenwerking gestart, omdat beide organisaties merken dat deze psychosociale en juridische problemen elkaar kunnen versterken en in de hand kunnen werken, en zij willen mensen helpen om hiermee aan de slag te gaan en hulp te zoeken.

Lastig grip zodra meerdere problemen spelen
Mensen en gezinnen met multiproblematiek hebben veel instanties nodig om alle problemen aan te pakken. Welk probleem eerste prioriteit heeft en welke instanties van elkaar en elkaars activiteiten op de hoogte moeten zijn voor een adequate hulpverlening, blijkt lastig in te schatten. Hoe vroeger ‘risico-problemen’ in beeld zijn, hoe beter en eerder voorkomen kan worden dat problemen exponentieel uit de hand gaan lopen en mensen er echt niet meer uitkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie van zeer impactvolle problemen zoals een scheiding en het verlies van een baan. Het kan dan snel misgaan, waardoor mensen nóg meer in de problemen komen en niet meer weten hoe ze verder moeten. 

Online vragenhulp
Rechtwijzer EHBO is een online vragenhulp waarmee mensen zélf hun juridische en sociale problemen in kaart brengen, vervolgens een actieplan aangeboden krijgen en prioriteiten krijgen aangereikt. Hiermee kan multiproblematiek vroegtijdig gesignaleerd worden. De ‘Eerste Hulp Bij Oplossingen’-tool is gratis, online en anoniem. Mensen ontvangen gerichte doorverwijzingen naar de juiste instanties en hulpverleners. Het persoonlijke actieplan kunnen zij meenemen naar een hulpverlener, zodat deze meer inzicht krijgt in iemands volledige situatie.

Optimalisatie
Deze tool is ontwikkeld door experts bij MIND Korrelatie en de Raad voor Rechtsbijstand. De tool wordt continu geoptimaliseerd op basis van ervaringen van de mensen die deze invullen. Dit is belangrijk om de drempel te verlagen voor het invullen van de EHBO-tool en voor het meenemen van nieuwe kennis en ontwikkelingen in het juridische en psychosociale veld.

[1] https://richtlijnenjeugdhulp.nl/multiprobleemgezinnen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Saskia Oskam / MIND Korrelatie
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : MIND Korrelatie
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 100.000 gezinnen kampen met psychosociale en juridische problemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!