Vier klinieken in de Euregio Maas-Rijn gaan samenwerken op oncologisch gebied binnen OncoCare.

Het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) de Liège, het Maastricht UMC+, Uniklinik RWTH Aachen en het Jessa Ziekenhuis te Hasselt hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk de schouders te zetten onder dit project, dat met 5 miljoen euro Brussels geld wordt gesubsidieerd. De samenwerking is gericht op patiëntgerichte innovatieve kankerzorg. Het project gaat op 4 april van start met een kick-off meeting in Luik.

Het belangrijkste doel van OncoCare is het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten in de euregio Maas-Rijn, en het stimuleren van samenwerking op het gebied van innovatieve research tussen de vier partners. Dat zal gebeuren aan de hand van een aantal concrete deelprojecten. Teleconsulting is er daar een van. Met deze technische voorziening kunnen artsen van de verschillende klinieken snel en gemakkelijk met elkaar overleggen over de optimale behandeling van de individuele patiënt. Verder zullen verschillen in zorgpaden zo veel mogelijk worden opgeheven, en kennis en kunde maximaal gedeeld worden. Doelstelling is ook om de zorg voor patiënten met zeldzame tumoren voor de regio veilig te stellen.

Behandeling aan huis
Verder staat home hospitalization als deelproject op het programma, met onderdelen als thuisrevalidatie, eerder ontslag uit het ziekenhuis door behandeling van infecties thuis, en het thuis toedienen van chemokuren. In Luik gebeurt dat laatste al, maar in de andere OncoCare-klinieken is het nog de regel dat patiënten voor chemokuren in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook zal er software worden ontwikkeld waarmee patiënten hun eigen status snel en gemakkelijk kunnen bijhouden en documenteren.

Tot slot zullen de vier partners ook op onderzoeksgebied de samenwerking zoeken. OncoCare moet een platform bieden voor klinisch onderzoek, met name voor onderzoek naar zeldzame kankersoorten. Zo zal er onder meer een systeem worden opgetuigd voor (geanonimiseerde) data-uitwisseling, bijvoorbeeld op het gebied van stamceltransplantatie en lever- /alvleesklierkanker. Speciale aandacht zal er zijn voor zeldzame vormen van kanker en zeldzame subtypes van vaker voorkomende tumoren.

Startkapitaal
OncoCare krijgt 5 miljoen euro Europese subsidie uit het Interreg-fonds voor grensoverschrijdende projecten. Penvoerder van het project is het oncologisch centrum van universiteitskliniek CHU in Luik. Het Maastricht UMC+ zal garant staan voor de stroomlijning van zorgpaden op het gebied van lever- en alvleesklierkanker. Medisch innovatiecentrum Scinnamic van de Universiteit Luik gaat het proces van samenwerking faciliteren, zorgt voor de coördinatie, de administratie et cetera. Met de mogelijkheid van uitbreiding van het project met andere partners in de euregio Maas-Rijn wordt rekening gehouden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!