De Gezondheidsraad geeft de classificatie: ‘kan schadelijk zijn via de borstvoeding’

De Gezondheidsraad adviseert om cadmium te classificeren als een stof die wordt verondersteld giftig te zijn voor de voortplanting. Beroepsmatige blootstelling aan de stof kan schadelijkzijn voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook adviseert de Gezondheidsraad de classificatie: ‘kan schadelijk zijn via de borstvoeding’.

Cadmium en geselecteerde cadmiumverbindingen
Cadmium is een metaal, dat vooral gebruikt wordt voor de productie van batterijen. Ook kan het een bestanddeel zijn van pigment voor verf en coatings. In fabrieken waar cadmium wordt geproduceerd of verwerkt kunnen mensen tijdens hun werk in aanraking komen met cadmium. Cadmium kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Hetzelfde geldt voor de acht cadmiumverbindingen die ook zijn beoordeeld (cadmiumcarbonaat, cadmiumchloride, cadmiumfluoride, cadmiumhydroxide, cadmiumnitraat, cadmiumoxide, cadmiumsulfaat en cadmiumsulfide). De Commissie Classificatie reproductietoxische stoffen van de Gezondheidsraad adviseert om de stoffen de classificeren in gevarencategorie 1B: als verondersteld giftig voor de menselijke voortplanting. Voor de effecten op of via lactatie adviseert de commissie de classificatie ‘kan schadelijk zijn via de borstvoeding’.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Gezondheidsraad
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Gezondheidsraad
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cadmium kan nadelige effecten hebben op de voortplanting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 13 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!