Kruiden winnen aan populariteit voor de behandeling van verschillende kwalen rondom de zwangerschap, in het kraambed en tijdens de borstvoedingsperiode

Er zijn vrouwen die kruidenmiddelen gebruiken om de vruchtbaarheid te verbeteren bij een zwangerschapswens, een miskraam te voorkomen als ze zwanger zijn, of voor een hogere melkproductie tijdens de borstvoeding. Ook in het Moeders van Morgen Lareb vragenlijstonderzoek bleken vrouwen om deze redenen kruidenmiddelen te gebruiken.

Kruiden winnen aan populariteit voor de behandeling van verschillende kwalen rondom de zwangerschap, in het kraambed en tijdens de borstvoedingsperiode. Vaak wordt gedacht dat de natuurlijke bestanddelen van kruidenmiddelen een lager risico geven op bijwerkingen dan reguliere medicijnen. Maar er is weinig wetenschappelijke kennis over de veiligheid van deze middelen rondom de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. Ook zijn de ingrediënten van kruidenmiddelen niet altijd gecontroleerd en kan er interactie optreden met medicijnen. Daarom kunnen ze wel degelijk een risico vormen voor de gezondheid.

Moeders van Morgen Lareb
Door middel van vragenlijsten verzamelt Moeders van Morgen Lareb gegevens over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. Uit deze vragenlijsten blijkt dat het grootste deel van het kruidenmiddelen gebruik rondom de zwangerschap ingedeeld kan worden in twee groepen: middelen om de vruchtbaarheid te verbeteren of een miskraam te voorkomen en middelen om de melkproductie te verhogen.

In het artikel in De Verloskundige geeft Lareb een overzicht van veelgebruikte kruiden(genees)middelen rondom de zwangerschap en borstvoeding.

Bron: Lareb