Kruiden winnen aan populariteit voor de behandeling van verschillende kwalen rondom de zwangerschap, in het kraambed en tijdens de borstvoedingsperiode

Er zijn vrouwen die kruidenmiddelen gebruiken om de vruchtbaarheid te verbeteren bij een zwangerschapswens, een miskraam te voorkomen als ze zwanger zijn, of voor een hogere melkproductie tijdens de borstvoeding. Ook in het Moeders van Morgen Lareb vragenlijstonderzoek bleken vrouwen om deze redenen kruidenmiddelen te gebruiken.

Kruiden winnen aan populariteit voor de behandeling van verschillende kwalen rondom de zwangerschap, in het kraambed en tijdens de borstvoedingsperiode. Vaak wordt gedacht dat de natuurlijke bestanddelen van kruidenmiddelen een lager risico geven op bijwerkingen dan reguliere medicijnen. Maar er is weinig wetenschappelijke kennis over de veiligheid van deze middelen rondom de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. Ook zijn de ingrediënten van kruidenmiddelen niet altijd gecontroleerd en kan er interactie optreden met medicijnen. Daarom kunnen ze wel degelijk een risico vormen voor de gezondheid.

Moeders van Morgen Lareb
Door middel van vragenlijsten verzamelt Moeders van Morgen Lareb gegevens over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. Uit deze vragenlijsten blijkt dat het grootste deel van het kruidenmiddelen gebruik rondom de zwangerschap ingedeeld kan worden in twee groepen: middelen om de vruchtbaarheid te verbeteren of een miskraam te voorkomen en middelen om de melkproductie te verhogen.

In het artikel in De Verloskundige geeft Lareb een overzicht van veelgebruikte kruiden(genees)middelen rondom de zwangerschap en borstvoeding.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Weinig bekend over kruidenmiddelen rondom de zwangerschap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!