Door de gestegen temperatuur begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december

De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen. Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met hooikoortsklachten. Ook de eerste elzen zullen binnenkort in bloei komen. Door de gestegen temperatuur begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december.

November was met een gemiddelde temperatuur van 8,9 °C zeer zacht en ook december zal volgens de verwachting van Weeronline als een zachte maand de boeken in gaan. We hebben deze maand al wel enkele nachten met vorst gehad, maar het vroor slechts licht. De laatste dagen is het zeer zacht met maxima in de dubbele cijfers. 

Struiken in bloei
De hazelaar is één van de planten die het effect van de hoge temperaturen in deze tijd van het jaar goed laat zien. Op diverse plaatsen komen de eerste struiken al in bloei, vooral in het zuiden en oosten van het land. De mannelijke bloemen strekken zich tot langgerekte gele slierten die wapperend in de wind pollen afgeven aan de lucht. De sierlijke maar kleine vrouwelijke bloemen vangen de pollen op waarna de bevruchting plaats vindt. 

Komende weken hooikoortsklachten
De afgelopen dagen troffen zowel het LUMC als het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond nog geen pollen aan in de pollenvallen die op het dak van de ziekenhuizen staan. Hazelaarpollen is licht allergeen en kan bij naar schatting ruim 30 procent van de hooikoortspatiënten klachten veroorzaken. 

De meeste hooikoortsklachten zullen de komende dagen en weken echter veroorzaakt worden door elzenpollen. Het zijn niet de witte en zwarte els, die van nature in Nederland voorkomen, die in bloei komen. Maar het gaat om een kruising tussen twee buitenlandse elzen die vaak langs straten in de steden zijn aangeplant. De elzenpollenconcentratie kan bij droog weer voor de jaarwisseling al oplopen tot honderden pollenkorrels per kubieke meter lucht. Van maandag 21 tot en met donderdag 24 december valt echter geregeld regen, waardoor de lucht schoongespoeld wordt. Tijdens de kerstdagen lijkt het weer droger te worden en neemt de kans op klachten toe.

Luchtwegklachten? Denk aan het hooikoortsseizoen
Het is voor zowel hooikoortspatiënten als huisartsen en medisch specialisten dus zaak om de komende week bij luchtwegklachten ook te denken aan deze zeer vroege start van het hooikoortsseizoen. In een tijd met veel COVID-19-besmettingen kunnen hooikoortsklachten voor bezorgdheid zorgen. Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben dienen de komende dagen bij verkoudheid ook te denken aan hooikoorts en bij veel klachten hooikoortsmedicatie gebruiken.

Steeds vaker bloeiende hazelaars met kerst
In de periode 1900 tot en met 1968 lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen van de hazelaar halverwege februari. Deze eeuw ligt de piek een maand eerder. Het is tegenwoordig ook steeds normaler dat de eerste hazelaars al voor de jaarwisseling in bloei gezien worden. 

Dit jaar een recordvroege bloei hazelaar?
Het wordt spannend waar de gemiddelde bloeiwaarneming dit jaar op uit gaat komen. Een record zit er zeker nog in. De lichte vorstperiode van vorige week zou wel eens het in bloeien versneld kunnen hebben. De kou kan de planten al een signaal gegeven hebben dat de winter al heeft plaats gevonden. Met de aanhoudend hoge temperaturen de komende dagen komen waarschijnlijk steeds meer hazelaars in bloei. De verwachting is nu dat het zeer zachte weer tijdens kerst verdwijnt. 

Vanaf dan kunnen we normale temperaturen verwachten. De ontwikkeling van de hazelaars en elzen zal onverminderd doorgaan. Pas in het nieuwe jaar lijkt de kans op echt koud weer toe te nemen. 

Kijk voor meer informatie over het hooikoortsseizoen op Nature Today