Naast algemene ziekenhuizen werken ook revalidatie-instellingen en categorale instellingen aan rookvrije zorg

69% van de NVZ-leden is per 1 januari 2021 rookvrij. Dat blijkt uit de rookscan die de NVZ jaarlijks uitstuurt onder haar leden. Het is een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog 41% van de leden rookvrij was. Naast algemene ziekenhuizen werken ook revalidatie-instellingen en categorale instellingen aan rookvrije zorg. 

De NVZ en haar leden hebben zich gecommitteerd aan rookvrije zorg vanuit het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 moeten alle NVZ-leden rookvrij zijn. Van de deelnemende ziekenhuizen gaven er 5 aan dat de uitbraak van COVID-19 voorkomen heeft om in 2020 al rookvrij te worden, omdat de prioriteiten anders kwam te liggen. Een rookvrije instelling houdt in dat het terrein volledig rookvrij is en dat er geen rookabri's meer zijn, dat er niet-rokenbeleid is voor medewerkers en dat er gewerkt wordt aan stoppen-met-rokenzorg voor patiënten.

Milieuoverlast
Als knelpunt om rookvrij te worden noemen instellingen de overlast voor omwonenden en milieu die veroorzaakt wordt in de omgeving van de instellingen. Groepjes rokers verzamelen in woonwijken rond ziekenhuizen en laten peuken achter rondom het terrein van de ziekenhuizen. Dit is zeer schadelijk voor het milieu, vanwege de zogenaamde single-use plastics in sigarettenfilters. Die blijven tot 12 jaar liggen en veel dieren overlijden daaraan. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVZ
  • Fotograaf of fotobureau: : longfonds
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 69 procent NVZ-leden per 1 januari 2021 rookvrij
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!