In augustus zijn verloskundigen en gynaecologen overal in Nederland al begonnen met het  informeren van zwangeren en partners over de 13 wekenecho

Vanaf vandaag kunnen zwangeren in Nederland een nieuwe, vroege echo laten maken om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij het ongeboren kind: de 13 wekenecho. De 13 wekenecho komt naast de al bestaande 20 wekenecho. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn namelijk al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Eerste zwangeren vandaag al aan de beurt
In augustus zijn verloskundigen en gynaecologen overal in Nederland al begonnen met het  informeren van zwangeren en partners over de 13 wekenecho. De eerste zwangeren zijn vandaag al aan de beurt. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren de echo uit.

Wetenschappelijke studie
De zwangere kan de 13 wekenecho alleen krijgen als zij 16 jaar of ouder is en meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke studie (IMITAS). ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie  subsidieert de studie. De IMITAS studie onderzoekt de komende jaren wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho en hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn (naar verwachting in 2024), besluit het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Twee jaar nauw samengewerkt
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft de invoering van deze echo de afgelopen twee jaar voorbereid. Daarbij is nauw samengewerkt met de Regionale Centra voor Prenatale Screening, betrokken beroepsgroepen, vertegenwoordigers van ouder- en patiëntenorganisaties, verschillende opleidingsinstituten en de IMITAS Onderzoeksgroep.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op  www.pns.nl, de website over pre- en neonatale screeningen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: De 13 wekenecho vanaf vandaag beschikbaar voor zwangeren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 sept 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!