Het kan organisaties in de gezondheidszorg helpen om veelbelovende medische technologie optimaal te benutten
Innovaties in de zorg kunnen beter aansluiten bij de medische en maatschappelijke behoeften als professionals in de gezondheidszorg, patiënten, zorgverzekeraars, industrie en de overheid eerder samen optrekken bij de ontwikkeling van medische technologie. Dit blijkt uit een ‘horizonscan’ van medische technologieën, die het RIVM uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS.
In de ‘horizonscan’ zijn technologieën beschreven die een grote impact op de samenleving kunnen hebben. Robots om de ouderenzorg te ondersteunen, het 3D-printen van bijvoorbeeld implantaten of modellen van organen waarmee operaties kunnen worden voorbereid en e-Health bieden grote mogelijkheden. Naar verwachting kunnen deze technologieën de organisatie van de zorg en de kosten van de zorg beïnvloeden, zowel positief als negatief. De precieze impact van deze technologieën is volgens het RIVM moeilijk te voorspellen.
Ook andere technologieën hebben mogelijk grote impact. Zo wordt personalised medicine (zorg op maat) gezien als een ontwikkeling die mede mogelijk wordt gemaakt door veelbelovende medische technologieën. Daarnaast zijn er niet-medische technologieën die grote impact kunnen hebben op de gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan is ‘big data’: de techniek maakt het mogelijk om bestanden met verschillende soorten gegevens aan elkaar te koppelen, waardoor bijvoorbeeld nieuwe vormen van diagnostiek kunnen worden ontwikkeld.
Het samenbrengen van stakeholders is de eerste, belangrijke stap om de technologische mogelijkheden en de medische en maatschappelijke behoeften beter op elkaar te laten aansluiten. Dit kan richting geven aan de ontwikkelaars van technologie. Ook kan het organisaties in de gezondheidszorg helpen om veelbelovende medische technologie optimaal te benutten.