Combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer geeft goede bescherming tegen Corona 

Op advies van de Gezondheidsraad heeft minister De Jonge op 6 juli jl besloten dat mensen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen vanaf 16 juli voor hun tweede prik kunnen kiezen voor BioNTech/Pfizer. 

Vanaf vrijdag 16 juli kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren vanaf 10 uur een afspraak  maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst door te bellen met nummer 0800 – 7070. In de dagen daarna zullen mensen uit opvolgende geboortejaren die als tweede vaccinatie het BioNTech/Pfizer vaccin willen in de gelegenheid gesteld een afspraak te maken vanaf 10 uur. 

De geplande verdeling per dag en geboortejaar is als volgt:
Vrijdag 16 juli – mensen uit 1956 of eerder 
Zaterdag 17 juli – mensen uit 1957
Maandag 19 juli – mensen uit 1958
Dinsdag 20 juli – mensen uit 1959
Woensdag 21 juli – mensen uit 1960
Donderdag 22 juli– iedereen die ouder is dan 18 jaar 

Hierbij wordt de komende dagen gekeken of eerdere openstelling mogelijk is. 

Onderzoek
Uit recent Brits onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin. 

Mensen die na één dosis AstraZeneca een ernstige bijwerking (TTS of capillair leksyndroom) of allergie hebben gehad en daardoor geen tweede dosis AstraZeneca meer mogen, mogen ook geen tweede prik krijgen met Pfizer. Het is namelijk nog onbekend of de mRNA vaccinatie de bijwerking of allergische reactie niet opnieuw versterkt. Deze groep wordt vooralsnog geadviseerd geen tweede vaccinatie te halen. 

Het AstraZeneca vaccin wordt zowel door de GGD’en als huisartsen gebruikt. Wie nog een tweede vaccinatie heeft staan bij de huisarts en daarvan afziet wordt verzocht dit bij de huisarts per email door te geven. 

Om een QR code te krijgen in de Corona Check App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Heteroloog vaccineren vanaf 16 juli
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 juli 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!