Om hun pasgeboren baby te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken een DKT (difterie, kinkhoest en tetanus)-vaccinatie halen

Baby’s hebben minder antistoffen tegen kinkhoest als de moeder de kinkhoestvaccinatie vóór de 24e week van de zwangerschap haalt. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van het RIVM onder  te vroeg en op tijd geboren kinderen en hun moeders. Dit laat zien dat de overdracht van antistoffen van moeder naar kind minder efficiënt is vóór de 24e week in de zwangerschap in vergelijking met later in de zwangerschap. Er zijn geen signalen dat de bescherming tegen kinkhoest onvoldoende is bij een vroege prik rond 22 weken.

Om hun pasgeboren baby te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken een DKT (difterie, kinkhoest en tetanus)-vaccinatie halen. Deze beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus. De moeder geeft de antistoffen na de vaccinatie  door aan de baby.  De baby wordt zo in de eerste levensmaanden beschermd tegen kinkhoest.

In het onderzoek zijn data verzameld van baby’s van wie de moeder  tussen 20-24 weken zwangerschapsduur de DKT-vaccinatie heeft gehad. Daarbij gaat het zowel om baby’s die op tijd zijn geboren (normale zwangerschapsduur) als baby’s die te vroeg zijn geboren. De uitkomsten zijn vergeleken met die van een eerder onderzoek van op tijd geboren baby’s, waarbij moeders de DKT vaccinatie hadden gekregen tussen 30-33 weken zwangerschap.

Minder antistoffen bij vaccinatie vóór 24 weken
Er is onderzocht hoeveel antistoffen tegen kinkhoest de baby’s hebben als ze twee maanden oud zijn. De op tijd geboren baby’s van moeders die gevaccineerd zijn tussen 20-24 weken zwangerschap hebben bijna 2 keer minder antistoffen dan op tijd geboren baby’s van moeders die gevaccineerd zijn tussen 30-33 weken zwangerschap. 
De antistoffen bij de te vroeg geboren kinderen van moeders die gevaccineerd zijn tussen 20-24 weken zijn ongeveer hetzelfde als bij de op tijd geboren kinderen van moeders die gevaccineerd zijn tussen 20-24 weken.

Wat zegt dit over de bescherming?
Er is niet bekend hoeveel antistoffen tegen kinkhoest iemand nodig heeft voor een goede bescherming. Waarschijnlijk spelen hierbij naast antistoffen ook andere dingen mee. In Engeland kunnen vrouwen vanaf 16 weken zwangerschapsduur gevaccineerd worden. Engelse data laten geen verschil zien in de bescherming van baby’s tegen kinkhoest tussen vaccinatie eerder en later in de zwangerschap. Maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen of te vroeg geboren kinderen even veel baat hebben bij vaccinatie eerder in de zwangerschap als op tijd geboren kinderen.

Lees meer in het artikel Maternal Pertussis Immunization and Immunoglobulin G Levels in Early- to Late-Term and Preterm Infants. JAMA (Journal of the American Medical Association)Netw Open.

Bron: RIVM