Ouders weten dat ze een belangrijke taak hebben als ouder, maar zijn vaak onzeker en durven niet snel hulp te vragen

Misschien niet het meest opwindende onderdeel van de geneeskunde: preventie. Wel levert het de grootste gezondheidswinst, bevordert het gezondheid en voorkomt ziekten. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, laat geen kans onbenut om dit uit te dragen. Zij richt zich vooral op een gezonde start voor alle kinderen. In haar nieuwe boek ‘Gelijk goed beginnen’ dat vandaag verscheen, beschrijft ze hoe iedereen daaraan kan bijdragen.

De periode van bevruchting tot de tweede verjaardag is cruciaal voor een goede ontwikkeling en gezondheid van een mens. Dat legde Roseboom eerder uit in het boek ‘De eerste 1000 dagen’ van een kind. Het vervolg ‘Gelijk goed beginnen’ staat vol met concrete en inspirerende voorbeelden hoe iedereen iets kan doen om kinderen een goede start te geven.

Hulp vragen
Ouders weten dat ze een belangrijke taak hebben als ouder, maar zijn vaak onzeker en durven niet snel hulp te vragen. Daar kunnen ouders hulp bij gebruiken, uit de omgeving, van professionals en van de overheid. Roseboom stelt bijvoorbeeld voor dat aanstaande ouders niet alleen een ‘bevalplan’ moeten maken, maar ook een plan bij wie ze welke hulp kunnen vragen als dat nodig is. Werkgevers zouden hun werknemers beter kunnen ondersteunen in het ouderschap door gezinsvriendelijker beleid, en de overheid zou moeten zorgen voor gratis goede kinderopvang voor alle kinderen, en uitgebreider verlof voor vaders. “Investeringen in menselijk kapitaal leveren het meest op als ze vroeg in het leven worden gedaan.”, aldus Roseboom. En: “Of je nu vader of moeder bent, buurvrouw, arts of beleidsmaker: iedereen kan bijdragen en zo het verschil maken in een mensenleven.”

Inspireren en doorgeven
“Ik hoop dat mijn boek praktische handvatten biedt om op persoonlijk en professioneel vlak actie te ondernemen en zo bij te dragen aan een betere toekomst en gelijke goede kansen voor kinderen”, schrijft Roseboom. “En dat door het delen van de boodschap dat iedereen kan bijdragen, de impact vermenigvuldigt.” Tijdens de boeklancering in de vorm van een digitale talkshow, bracht Roseboom dit direct in praktijk. Ze gaf haar gasten niet een, maar twee boeken. Eentje extra om weg te geven aan iemand die ook iets kan bijdragen. Om zo via het boek de boodschap verder te verspreiden.

Preventie is beste investering
‘Investeren in een goed begin is de slimste investering die we kunnen doen’ staat op de achterflap. Preventie en ‘public health’ staan dan ook hoog op de agenda van Amsterdam UMC. Chris Polman, neuroloog en lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC, bij de overhandiging van het boek: “De laatste jaren realiseren we ons, als umc’s in Nederland en zeker als Amsterdam UMC, dat het heel belangrijk is om aandacht te besteden aan preventie. Want als we de zorg goed en betaalbaar willen houden dan moeten we ervoor zorgen dat er minder mensen heftig ziek worden.”
Internist Marcel Levi ontving ook twee exemplaren. Hij ziet dat mensen bewust keuzes maken om kinderen een goede start te geven. “Heel veel mensen stoppen met roken of gaan gezonder eten op het moment dat er een baby verwacht wordt. En dan doen ze het dus niet voor henzelf maar voor hun baby.”

Kinderpsychiater Arne Popma houdt zich bij Amsterdam UMC bezig met een gezonde mentale ontwikkeling van kinderen en benadrukt het belang van opgroeien in een veilige omgeving. Tijdens het overhandigingsmoment zei hij: “Eigenlijk wil je het liefste dat wij als kinderpsychiaters overbodig zijn. Als de mentale gezondheid geraakt wordt, dan heeft dat een hele waaier aan problemen tot gevolg. Op het werk, school, relaties, geluk, en inkomen. Als we dát kunnen tackelen, dan heeft het een heleboel positieve effecten door het leven van mensen heen.”

Jonge ouders ondersteunen
Roseboom begeleidde haar nieuwe boek met een pleidooi voor betere ondersteuning voor medewerkers van Amsterdam UMC die kinderen krijgen. Roseboom: “We weten in ons eigen ziekenhuis niet eens hoeveel collega’s er het afgelopen jaar vader of moeder zijn geworden. Dat is toch raar? Terwijl werkgevers zoveel kunnen doen om jonge ouders te ondersteunen bij het vinden van een balans in die hectische periode. En als ouders minder stress hebben, krijgen hun kinderen weer een betere start.” In de video reageert bestuursvoorzitter Chris Polman met een bekentenis: ”We hebben onlangs gesproken over een leefstijlpoli voor medewerkers. Maar ik had me tot mijn schande, daar moet ik eerlijk in zijn, niet gerealiseerd dat je daarbij ook het combineren van werk en ouderschap kan betrekken. Dus daar open je mij de ogen, want zover was ik nog niet.”

Goede start van kinderen
Mede dankzij mensen zoals Roseboom komen in Nederland allerlei initiatieven op het terrein van preventie tot bloei. Zo schreef ze mee aan het landelijk programma Kansrijke Start. Met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen werkt ze daarnaast aan de ambitie om in Nederland in 2040 de gezondste generatie jeugd ter wereld te hebben. De campagne Ode aan Ouders (1e1000dagen.nl) is gestart om bewustwording te creëren, als eerste stap om te laten zien dat het ouderschap mooi en ook soms moeilijk is. De omgeving kan ouders ondersteunen en op die manier bijdragen aan een goede start van kinderen.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC / Edith van Rijs
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Preventie is ‘een gezonde start voor alle kinderen’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!