1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht en/of obesitas

Het leefgedrag van kinderen op een positieve manier veranderen. Dat is het doel waar alle partners van de Limburgse alliantie tijdens de provinciale kick-off Limburgse Netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas voor gaan. De komende drie jaar zullen 1.300 kinderen met overgewicht & obesitas begeleid worden naar een gezonde(re) leefstijl en een gezonder gewicht. Het Maastricht UMC+ monitort en evalueert de aanpak.

Aftrap Keigezond Limburg voorbeeld voor Nederland. Maandag 7 maart gaven tal van provinciale, regionale en lokale organisaties het startsein voor de Limburgse netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas: Keigezond Limburg. Provincie, zorgverzekeraars, gemeenten, huisartsenzorggroepen, ziekenhuizen, GGD’en en tal van andere organisaties zetten samen de schouders onder de nieuwe aanpak. Ook de Staatssecretaris Maarten van Ooijen (WVS) toonde zich enthousiast bij de aftrap van de netwerkaanpak: ‘Kinderen met overgewicht vragen onze aandacht. Hun kwaliteit van leven kan daar flink onder lijden. Nu én later. De Limburgse aanpak laat zien waarmee kinderen en gezinnen succesvol geholpen zijn om op gezond gewicht te komen en blijven. We kunnen allemaal veel leren van Limburg!’

Overgewicht bij kinderen vraagt nieuwe aanpak
1 op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht en/of obesitas. Ook in Limburg hebben we dus een stevige uitdaging als het gaat om het ondersteunen van kinderen (en het gezin) met (beginnend) overgewicht en obesitas. Om die reden zijn de regio’s Noord-, Midden-, en Zuid-Limburg een samenwerking gestart om deze gemeenschappelijke opgave aan te gaan als één Limburgse alliantie, die door Provincie Limburg ondersteund wordt vanuit de Sociale Agenda. De netwerkaanpak geeft een helpende hand en positieve impuls aan kinderen en hun omgeving. In een veilige en vertrouwde omgeving kunnen ze met coaching en begeleiding stap voor stap werken aan het creëren van een gezonde(re) leefstijl. Dat maakt niet alleen dat je je fysiek beter voelt, maar ook lekkerder in je vel zit. Een centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach zijn de spil in dit netwerk.

Integrale samenwerking draagt bij aan succes
In de Limburgse Netwerkaanpak zijn preventie en zorg met elkaar verbonden vanuit zowel het sociaal - als het zorgdomein, met een brede blik op het kind en z’n omgeving. Gemeenten en zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren de ondersteuning en begeleiding van de kinderen, ieder binnen het eigen domein. De monitoring en evaluatie van deze aanpak is in handen van de Academische Werkplaats Zuid-Limburg, MUMC+ en beiden GGD’en. De verwachting is dat deze aanpak zo goed aanslaat, dat deze in de basisverzekering wordt opgenomen. De alliantie speelt een belangrijke rol om de netwerkaanpak daar waar nodig verder vorm en inhoud te geven, zodat er een succesvolle opzet, implementatie en uitrol in Limburg plaats kan vinden. Een voor Nederland unieke samenwerking. Alles met het doel om kinderen en gezinnen passende ondersteuning te bieden, hun zelfredzaamheid te vergroten en waarbij zij zelf regie nemen en houden.

In Zuid-Limburg sluit dit doel nauw aan op de ambitie om een ’Trendbreuk’ te realiseren, in Noord- en Midden-Limburg op de ambities van het manifest ‘Naar gelijke kansen op gezondheid’, evenals de regionale ambities in Noord-Limburg omtrent ‘Vitaal & Gezond Noord-Limburg’ & ‘De Gezondste Regio’ en in Midden-Limburg op de lokale ontwikkelingen van gemeenten op de thema’s (positieve) gezondheid, leefstijl en preventie. De netwerkaanpak is een aanvulling op andere preventiegerichte gezondheidsprogramma’s in Limburg zoals JOGG: Gezonde jeugd, gezonde toekomst, Gezonde Basisschool van de Toekomst, De Gezonde School en Kansrijke Start.

De Limburgse Netwerkaanpak is een samenwerking van:
Academische Werkplaats Publieke Gezondheid
GGD Limburg-Noord & GGD Zuid Limburg
Gemeenten Heerlen, Horst a/d Maas, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen en Venlo
Huisartsenzorggroepen Cohesie, HOZL, Meditta en ZIO
JOGG/Kind Naar Gezonder Gewicht
Laurentius, MUMC+, VieCuri en Zuyderland
Programmabureau Trendbreuk
Provincie Limburg (Sociale Agenda Limburg)
Stichting Your COACH Next Door
Zorgverzekeraars CZ & VGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Keigezond Limburg: ieder kind een gezonde toekomst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!