De bredere context mag niet uit het oog worden verloren

Huisartsen, ziekenhuizen, ggz-instellingen en ouderenzorgorganisaties pleiten voor meer aandacht voor het sociaal domein bij preventie. Voorafgaand aan een debat op 18 november in de Tweede Kamer over leefstijlpreventie vragen de beroeps- en brancheverenigingen ActiZ, Nederlandse ggz, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om versnippering van preventie te voorkomen.

De focus van het huidige Nationaal Preventie Akkoord ligt op gezonde voeding, stoppen met roken en maatregelen tegen problematisch alcoholgebruik. Deze onderwerpen hebben met dank aan het akkoord een goede impuls gekregen, maar ActiZ, LHV, Nederlandse ggz en NVZ pleiten ervoor de bredere context niet uit het oog verliezen. De theorie van positieve gezondheid laat zien dat juist ook veel sociale componenten bijdragen aan een gezonde leefstijl en ervaren mentale en fysieke gezondheid. 

Zorg niet altijd het juiste antwoord
In de eerstelijns-, tweedelijns- en langdurige zorg zien zorgverleners veel patiënten of cliënten met zorgvragen waarachter vaak andere vraagstukken schuil gaan. Denk aan eenzaamheid, slechte huisvesting, laaggeletterdheid of werkloosheid. Het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde recent dat wanneer huishoudelijke hulp vanuit de Wmo niet meer beschikbaar zou zijn, er vermoedelijk 15.000 mensen extra op verpleeghuiszorg zijn aangewezen.

De centrale vraag rond leefstijlpreventie is volgens de Nederlandse ggz, LHV, NVZ en ActiZ dan ook niet zozeer ‘Hoe voorkomen we (zwaardere) zorg?’, maar ook ‘Hoe voorkomen we als samenleving dat maatschappelijke of welzijnsvraagstukken een zorg-oplossing krijgen?’

Beperking vraag naar zorg noodzakelijk
Het beperken van (zwaardere) zorg is essentieel om de groeiende vraag naar (ouderen)zorg op te kunnen vangen. ActiZ, Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse ggz en de NVZ vragen het kabinet het initiatief te nemen om een integrale langetermijnvisie op zorg én welzijn op te stellen samen met relevante zorgorganisaties en gemeenten.

Lees hier het paper van ActiZ, LHV, Nederlandse ggz en NVZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aandacht nodig voor sociaal domein bij preventie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!