In 2020 wachtten patiënten langer voordat ze met hun klacht naar de fysiotherapeut gingen

In 2020 gingen minder patiënten naar de fysiotherapeut. Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 waren fysiotherapiepraktijken een aantal weken (nagenoeg) gesloten vanwege de coronapandemie. Mogelijk zijn hierdoor minder nieuwe behandelingen gestart door de fysiotherapeut. Dit blijkt uit gegevens van praktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

In 2020 wachtten patiënten langer voordat ze met hun klacht naar de fysiotherapeut gingen. In 2019 startte ongeveer de helft van de nieuwe patiënten binnen een maand na het ontstaan van de klacht met de behandeling, terwijl in 2020 ruim 65 procent langer dan drie maanden wachtten. Een derde van de patiënten wachtte zelfs langer dan zes maanden.

Patiënten langer onder behandeling bij de fysiotherapeut
De duur van de behandelepisodes (de periode waarin een patiënt wordt behandeld voor een bepaald gezondheidsprobleem) nam toe. In 2020 was een patiënt gemiddeld 19 weken voor een klacht bij de fysiotherapeut, terwijl dit in 2019 nog 10 weken was. Patiënten kregen ook meer behandelingen per behandelepisode. Dit steeg namelijk van gemiddeld 7 behandelingen per episode in 2019 naar 12 behandelingen in 2020. Patiënten met een chronische aandoening krijgen gemiddeld ruim vier keer zoveel behandelingen als patiënten die niet vanwege een chronische aandoening worden behandeld door een fysiotherapeut.

Gevolgen coronapandemie
Dat de daling van het gemiddeld aantal consulten per praktijk samenhangt met de maatregelen vanwege de coronapandemie bleek ook uit eerder onderzoek, beschreven in het nieuwsbericht ‘Aantal consulten fysiotherapie blijft na lockdown een kwart lager dan daarvoor’. Na de lockdown in maart 2020 herstelde de zorg zich slechts langzaam. Hierdoor hebben in 2020 minder patiënten zorg ontvangen. Mogelijk heeft het ook geleid tot langere behandelingen om de klachten weer te verhelpen.

Over het onderzoek
Het Nivel verzamelt en analyseert de gegevens die zorgverleners routinematig vastleggen in hun elektronische patiëntendossiers. De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit 300 fysiotherapiepraktijken die aangesloten zijn bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, met informatie over totaal ruim 328.000 patiënten verspreid over het hele land. Voor het realiseren van de doelstelling van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn stelt het ministerie van VWS jaarlijks een subsidie beschikbaar; deze subsidie is onderdeel van de instellingssubsidie van het Nivel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: In 2020 gingen minder mensen naar de fysiotherapeut
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 28 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!