Patiënten zonder verwijzing maken minder gebruik van huisartsenzorg 

Patiënten die zich via directe toegankelijkheid aanmelden bij de fysiotherapeut zijn gemiddeld jonger, ze gebruiken minder behandelingen en ze maken minder gebruik van de huisartsenzorg dan patiënten die door de huisarts naar de fysiotherapeut worden verwezen.

Sinds de introductie van Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) in 2006 is het aantal patiënten dat hier gebruik van maakt elk jaar gestegen.

Stijging aantal DTF-patiënten bij de fysiotherapeut
Sinds 2016 overtreft het aantal DTF-patiënten zelfs het aantal patiënten dat zich met een verwijzing van de huisarts bij de fysiotherapeut meldt. De beide patiëntgroepen blijken op meerdere aspecten van elkaar te verschillen. Onderzoek van Nivel Zorgregistraties toont dit aan.

DTF-patiënten zijn jonger en nemen minder zorg af
Patiënten die zich via DTF melden verschillen op meer indicatoren van elkaar. DTF-patiënten zijn gemiddeld jonger dan patiënten die verwezen worden (eind 40 ten opzichte van eind 50). Ook nemen ze minder zorg af: het aantal behandelingen is lager én de doorlooptijd van het totaal aantal behandelingen is korter. Ten slotte is het aantal huisartsconsulten beduidend lager bij DTF-patiënten dan bij patiënten die verwezen worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten fysiotherapie via directe toegankelijkheid aangemeld zijn gemiddeld jonger
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!