De inspectie let er daarbij op dat zorgverleners de wensen, behoeften en mogelijkheden van hun patiënten voorop stellen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat zorgverleners stimuleren hun patiënten leefstijlbegeleiding te bieden tegen roken en overgewicht. De inspectie let er daarbij op dat zorgverleners de wensen, behoeften en mogelijkheden van hun patiënten voorop stellen.

Verder moeten verschillende typen zorgverleners goed met elkaar samenwerken: huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijl- en stoppen-met-rokencoaches, verslavingsdeskundigen, psychologen en specialisten in ziekenhuizen en klinieken.

Ten slotte kijkt de inspectie naar de deskundigheid van zorgverleners in de leefstijlbegeleiding. Bijvoorbeeld of ze methodes hanteren die bewezen effectief zijn, en richtlijnen en handreikingen gebruiken die door professionals zijn vastgesteld.

De activiteiten van de inspectie passen binnen het Nationaal Preventieakkoord van eind 2018. Daarin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. De strijd tegen roken en het terugdringen van overgewicht zijn belangrijke onderdelen. Elk jaar sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar. Door roken en overgewicht worden mensen ziek en overlijden ze eerder.

Waar de inspectie precies op let is vastgelegd is het ‘toetsingskader persoonsgerichte leefstijlbegeleiding in de zorg’. Het toezicht vindt plaats in 3 regio’s waar meer rokers en mensen met overgewicht wonen dan gemiddeld. Daarbij kijkt de inspectie door de bril van de cliënten en naar hun contacten met verschillende typen zorgverleners. Dat gebeurt in gesprekken met cliënten en zorgverleners samen.

Publicatie
Toetsingskader Persoonsgerichte leefstijlbegeleiding in de zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Inspectie stimuleert professionele leefstijlbegeleiding tegen roken en overgewicht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 juni 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!