Er moet meer aandacht besteed worden aan het in kaart brengen van de mogelijke risico’s van e-health voor de patiënt.

Veel zorginstellingen hebben al een duidelijke visie op e-health, maar vinden het nog moeilijk om die zorgvuldig in de praktijk te brengen. Dat is de eerste indruk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) op basis van tien e-health-inspectiebezoeken.

Bij de meeste instellingen is er aandacht voor e-health op bestuurlijk niveau. Ook doen ze veel om patiënten actief bij nieuwe e-health-ontwikkelingen te betrekken. Maar de inrichting van de besluitvorming is niet altijd helder. Er zijn duidelijkere afspraken nodig. En er moet meer aandacht besteed worden aan het in kaart brengen van de mogelijke risico’s van e-health voor de patiënt.

Tussen september en december 2017 bezocht de inspectie tien ziekenhuizen en instellingen voor ggz en gehandicaptenzorg. Voor de instellingen was het nieuw dat de inspectie kijkt naar het gebruik van e-health. Bij de tien bezoeken gebruikte de inspectie een voorlopig toetsingskader.

De inspectie is blij met de aandacht die de bezochte instellingen geven aan e-health. Wel moet er meer aandacht komen voor met name de beveiliging van de informatie. Slechts twee instellingen konden aantonen dat zij voldeden aan belangrijke normen voor informatiebeveiliging.

De resultaten van de eerste tien bezoeken heeft de inspectie gepubliceerd in een factsheet. Intussen gaat de inspectie door met beproeven van het toetsingskader bij meer instellingen. In de loop van 2018 maakt de IGJ het toetsingskader openbaar via haar website.

Documenten
Verkennend toezicht op e-health bij zorgaanbieders

Bijlage verkennend toezicht op e-health bij zorgaanbieders


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aandacht nodig voor afspraken en informatiebeveiliging bij gebruik e-health
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!