De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is vanaf 4 oktober 2018 met het nieuwe toetsingskader Medicatieveiligheid gestart

Veel calamiteiten in de verpleegzorg worden veroorzaakt door onzorgvuldigheden rondom medicatie verstrekking.  Daarom start de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanaf 4 oktober 2018 met het nieuwe toetsingskader Medicatieveiligheid. Deze normen geven de inspectie de mogelijkheid om medicatieveiligheid thematisch te onderzoeken. Zo ziet de inspectie of verbetermaatregelen na een calamiteit ook daadwerkelijk in de organisatie geborgd zijn. In de normen wordt gelet op de thema’s; de betrokkenheid van de cliënt, de deskundigheid van het personeel en sturen op kwaliteit en veiligheid op dit onderwerp. Ook zal dit toetsingskader daar waar nodig in het risicogestuurde toezicht meegenomen worden.

Deze benoemde normen gaan over de belangrijkste risico’s rondom medicatieveiligheid. Bij de selectie van deze normen is gekeken naar de betrokkenheid van de cliënt en de verantwoordelijkheidsverdeling. Ook is aandacht voor het veilig voorschrijven, medicatiebeoordeling en medicatieoverdracht. Dit zijn de risico’s die in het inspectierapport ‘Veilig voorschrijven moet beter’ (januari 2017) aan de orde komen. De normen en toetsingscriteria zijn gebaseerd op wet- en regelgeving en veldnormen die in de verpleegzorg zijn beschreven. De inspectie heeft   daarom het toetsingskader met de zorgaanbieders en brancheorganisaties afgestemd.

De inspectie testte dit nieuwe toetsingskader Medicatieveiligheid bij 6 zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders zijn positief over het nieuwe toetsingskader. Het instrument geeft hen een goed beeld hoe zij bezig zijn met het thema medicatieveiligheid. Door de invulling van de inspectie-dag is het voor zorgverleners en de zorgaanbieders snel duidelijk waar de verbeterpunten zitten. Daarnaast resulteert het toetsingskader tot een rapport dat concrete handvatten biedt om de benodigde verbetermaatregelen in gang te zetten.

Documenten
Toetsingskader medicatieveiligheidheid in verpleegzorg
Veilig voorschrijven moet beter


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw toetsingskader Medicatieveiligheid verpleegzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!