Gezeten in de Alviscan, een soort klein zitmeubel, meet het apparaat volledig geautomatiseerd de hartslag, saturatie, bloeddruk en gewicht

De afdeling Anesthesiologie heeft producent Alphatron Medical geholpen bij het doorontwikkelen van een cubicle waarmee patiënten zelf enkele vitale lichaamsfuncties kunnen meten.

Gezeten in de Alviscan, een soort klein zitmeubel, meet het apparaat volledig geautomatiseerd de hartslag, saturatie, bloeddruk en gewicht. Het apparaat kan op termijn aan HiX worden gekoppeld zodat de uitslagen direct in het patiëntdossier zichtbaar zijn.

Anesthesiologen Sander van den Heuvel en Jan-Wiebe Korstanje en manager Inge de Leeuw van de poli Anesthesiologie zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en perfectionering van het apparaat.

Toekomst
‘Met Alphatron Medical werken we aan ideeën voor de poli van de toekomst’, licht het trio toe. ‘Corona heeft geleerd dat we veel zorg op afstand kunnen leveren. Dat geldt ook voor een deel van de preoperatieve screening. Vragenlijsten over de gezondheid kunnen bijvoorbeeld makkelijk thuis, digitaal worden ingevuld.’

Maar op zeker moment komt de patiënt toch naar het ziekenhuis. ‘De snijdende specialisten willen de patiënt zien, en hem of haar lichamelijk onderzoeken.’ Hoe handig zou het dan zijn als de patiënt met een zelfbedieningsapparaat een deel van de screening uit handen van de polimedewerkers neemt?

Taal naar keuze
Met de Alviscan kan dat, is gebleken. Het apparaat past nu nog niet in zijn geheel door de deur –ook dat hoort bij het proces van ontwikkeling en verfijning- maar het werkt. De patiënt gaat op het bankje zitten, scant zijn/haar dagticket en wordt vervolgens stap voor stap door het meetproces geleid. In een taal naar keuze.

Er zit een gat waar de vinger in gaat voor de meting van het zuurstofgehalte (saturatie), in een ander gat schuift de patiënt zijn of haar arm voor het meten van de bloeddruk en de hartslag. Tenslotte staat de patiënt op van het bankje en wordt automatisch gewogen. Met een druk op een knop spuwt het apparaat een bonnetje met de resultaten uit. Om mee te nemen naar de arts.

Enthousiast
‘Patiënten zijn er erg enthousiast over’, vertelt het drietal. ‘Ze zijn vooral blij dat ze zelf aan de slag kunnen. Patiënten die afhankelijk zijn van een tolk vinden het fijn dat zij het proces in eigen taal kunnen volgen.’

Met de hand doet de polimedewerker het op dit moment nog altijd sneller, erkennen Korstanje, De Leeuw en Van den Heuvel. ‘De winst wordt geboekt op het moment dat je er een aantal hebt staan en patiënten zelfstandig gebruik kunnen maken van de Alviscan. Indien nodig met begeleiding van een gastheer of -vrouw.’

Als ze dan toch aan het dromen zijn: in de ideale wereld wordt het apparaat een soort coupé met voldoende privacy, die is aangesloten op HiX. (Dat laatste kan al wel maar zo’n koppeling kost geld.) Er staat een hele rij van dit soort coupés in de Passage. Na het inchecken en uitprinten van het dagticket gaan alle poli-patiënten even in de Alviscan zitten om de vitale functies te meten en vertrekken daarna richting poli.

Uitgebreid
Het aantal te meten functies kan worden uitgebreid, beklemtoont het drietal. ‘De Alviscan is in wezen een computer met een meubel eromheen gebouwd. Er zitten een gecertificeerde bloeddruk- en saturatiemeter aan vast. Maar we kunnen er ook allerlei andere meetapparatuur in implementeren.’

Ook de verpleegafdelingen kunnen er hun voordeel mee doen. ‘Je kunt er een op de afdeling zetten en de patiënt er drie keer per dag naartoe laten wandelen. De nodige vitale functies worden gemeten zonder dat de verpleegkundige er tijd aan kwijt is, én de patiënt komt in beweging. Win win!’

‘Fantastische kans’
‘Het Erasmus MC heeft ons een fantastische kans geboden door als eerste ziekenhuis in Nederland te starten met een pilot van de Alviscan. Een zeer zinvol project, want bij productontwikkeling voor patiënten is het testen in de praktijk essentieel’, zegt Maarten Stolk van Alphatron Medical.

De pilot bij Erasmus MC heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de verbetering van de Alviscan, zegt Stolk. Tijdens de pilot observeerde de producent hoe patiënten het meetstation gebruikten. Aan de hand van de uitkomsten hebben zij een aantal wijzigingen doorgevoerd, onder andere aan de userinterface die de gebruiker door de metingen leidt. Daardoor kan ruim 70% van de patiënten nu volledig zelfstandig zijn vitale functies meten met de Alviscan.

‘Wat ons het meest verbaasde aan de uitkomsten van de pilot is de positieve feedback van de patiënten: ruim 94% zou een andere patiënt aanraden om de Alviscan te gebruiken. Dit is precies waar we als Alphatron Medical aan willen bijdragen: het ontwikkelen van zinvolle innovaties die de zorg ontlasten en die het ziekenhuisbezoek voor de patiënt aangenamer maken. Creating flow in healthcare.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënt meet zelf vitale functies met Alviscan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!