Tot dusver wordt gedragswetenschappelijke expertise beperkt benut om de zorg inclusief, betaalbaar en draaiende te houden

Het belang van een gezonde leefstijl wordt structureel onderbelicht, de coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de expertise van gedragsverandering bij een van de grootste maatschappelijke uitdagingen: mensen aanzetten tot een gezonde leefstijl en preventie, juist in tijden van Covid. Al was het maar dat tijdens de crisis ook weer bleek dat mensen informeren of adviseren niet voldoende is als het gaat om effectief beleid. Immers, verandering in leefstijl is gedragsverandering. Daarom roepen twaalf gerenommeerde gedragsexperts op tot actie: zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland.

Gedragswetenschappelijke expertise
Tot dusver wordt gedragswetenschappelijke expertise beperkt benut om de zorg inclusief, betaalbaar en draaiende te houden. Beleidsmaatregelen en interventies worden ingevoerd zonder gedragswetenschappelijke kennis en boeten daarmee in aan effectiviteit. Veel programma’s of maatregelen slaan zo de plank mis. In de position paper: ‘Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid’, die door veel vooraanstaande organisaties en experts wordt onderschreven, maken gedragsexperts duidelijk dat het essentieel is de rol van gedrag een onmisbaar onderdeel te maken van preventie en zorg.

Gebruikmaken van momentum
Nu is het momentum om de gedragswetenschappelijke kennis die er in Nederland is, voor preventie te benutten. De coronacrisis heeft laten zien dat gedragsverandering essentieel is. Gedragswetenschappers weten hoe gedragsverandering effectief kan worden ondersteund en daarmee kan een gezonder en vitaler Nederland voor iedereen worden bewerkstelligd, maar dan is het wel essentieel dat gedragsexpertise veel beter wordt ingezet in beleids- en interventieontwikkeling.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: TNO / Kees Nanninga
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : TNO
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gedragsexpertise de sleutel tot effectief leefstijlbeleid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!