De belangrijkste redenen om de Wet BIG te vernieuwen zijn de maatschappelijke ontwikkelingen

Minister van Ark heeft een lijn aangekondigd voor een verkenning naar de toekomstbestendigheid van de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) met een kamerbrief.

Wet beter laten aansluiten op de behoefte in de praktijk
De belangrijkste redenen om de Wet BIG te vernieuwen zijn de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals opkomende technologie, het werken over domeinen heen en het steeds meer werken in team en netwerkverband, meer inzet op collectieve zorg zoals preventie, en de vraag om meer flexibiliteit in het kader van een veranderende zorgvraag. Met behulp van een stuurgroep waarin ActiZ in BOZ (branches in de zorg) participeerde zijn deze ontwikkelingen nader besproken en langs de verschillende uitgangspunten van de Wet BIG gelegd. Onder meer is besproken:

  • Het doel van de Wet BIG het beschermen van de cliënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen;
  • de rol van de wet bij het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de BIG geregistreerde beroepen (opleiding, titel en registratie);
  • de voorbehouden handelingen en het uitvoeren hiervan en de opdracht verstrekken aan functioneel zelfstandigen en niet-zelfstandig bevoegden en de bijbehorende bekwaamheid;
  • het tuchtrecht dat van toepassing is op alle BIG-geregistreerde beroepen.

Aankondiging nadere onderzoeken
De besprekingen hebben tot de conclusie geleid dat het doel en het wettelijk kader van de Wet BIG volstaan, maar op sommige onderdelen aanpassingen gerechtvaardigd zijn om in te spelen op de eerder genoemde actuele ontwikkelingen. Daarvoor wordt nader onderzoek gedaan naar de voorbehouden handelingen, deskundigheidsbevordering in het kader van herregistratie en de werking van het tuchtrecht.

Lees de brief hier


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verkenning toekomstbestendigheid Wet BIG
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!