In 2022 nog steeds minder visites, vooral voor chronische aandoeningen

De zorg die huisartsen geven is sinds de coronapandemie langdurig veranderd. Zo zijn er in het voorjaar van 2022 nog steeds meer korte (telefonische/e-mail) consulten. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór de coronapandemie, zoals huisbezoeken aan mensen met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

In het voorjaar van 2022 lag het totaal aantal huisartsenconsulten weer op vrijwel hetzelfde niveau als in 2019. Wel lag het aantal korte consulten van minder dan vijf minuten, vaak telefonische of per e-mail, zo’n 35% boven het niveau van 2019. Het aantal consulten van vijf tot twintig minuten bleef zo’n 10% onder het niveau van 2019. 

In 2022 nog steeds minder visites, vooral voor chronische aandoeningen 
Ook het aantal visites dat huisartsen bij patiënten aan huis brachten was in het voorjaar van 2022 nog zo’n 10 tot 15% lager dan in 2019. Het aantal visites voor chronische aandoeningen lag zelfs nog lager, dit lag ten opzichte van 2019 zelfs 25% tot 30% lager. Zeker nu deze daling langdurig aanhoudt is het belangrijk om de oorzaken en gevolgen hiervan verder te onderzoeken. Mogelijk is er een relatie met de hoge werkdruk voor huisartsen.

Nog steeds minder consulten voor niet-urgente aandoeningen
Begin 2020 was de grootste daling te zien in het aantal consulten voor niet-urgente aandoeningen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, wratten en het uitspuiten van oren. Begin 2022 waren er nog steeds zo’n 10% minder consulten voor niet-urgente aandoeningen. Uit interviews binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat patiënten tijdens de coronapandemie inderdaad minder contact hadden met de huisarts omdat zij zelf of de assistente vonden dat advies van de assistente afdoende was. 

Over het onderzoek
In het kader van het onderzoek naar de impact van de coronapandemie op zorgvraag bij huisartsen zijn meerdere factsheets uitgebracht. Deze zijn rechts op deze pagina te vinden onder 'publicaties'. 'Impact coronapandemie op aantal en type huisartscontacten. 2020 tot mei 2022' is het meest recente factsheet. Voor het samenstellen van deze factsheets baseren we ons op gegevens van zo’n 350 huisartsen aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het Nivel voerde dit onderzoek naar de veranderde zorgvraag bij huisartsen uit in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/twee-jaar-coronapandemie-heeft-de-huisartsenzorg-veranderd-meer-korte-consulten-en-minder
Originele titel: Twee jaar coronapandemie heeft de huisartsenzorg veranderd: meer korte consulten en minder visites
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-08-02


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com