De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk

Per 1 januari 2023 wordt het maximum uurtarief voor de spoedeisende huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren) aangepast. De tariefsverhoging en -differentiatie geeft huisartsen ruimte om de diensten onderling beter te verdelen en daarmee de werkdruk te verlagen.

Verlaging werkdruk
In het Integraal Zorgakkoord zijn afspraken vastgelegd over spoedeisende huisartsenzorg in de ANW-uren. Het gaat om een betere verdeling van diensten op de huisartsenpost en om de verhoging en differentiatie van het ANW-uurtarief. Op dit moment is er nog één tarief voor de ANW-uren, maar vanaf volgend jaar is er een apart uurtarief voor de diensten op een avond, in de nacht, in het weekend of op een feestdag. In het actieplan ‘Werkdruk in de ANW, een zoektocht naar oplossingen’ hebben veldpartijen beschreven hoe de ANW-diensten beter kunnen worden verdeeld over alle huisartsen.

Afspraken IZA
De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk. Daarom vindt de NZa het belangrijk om deze wijziging nu al door te voeren. De maatregelen kunnen bijdragen aan het verlagen van de werkdruk. De NZa beklemtoont dat alleen deze tariefsverhoging en -differentiatie van het uurtarief de druk op de ANW-zorg niet gaat verlichten. Het is essentieel dat alle betrokken partijen zich committeren aan de IZA-afspraken met het actieplan als vertrekpunt. De zorgverzekeraars zien hierop toe in de contractering.

Nieuwe tarieven
Het oude, niet gedifferentieerde tarief zou zonder herijking € 87,67 per uur zijn. Vanaf 1 januari 2023 kan een huisarts een maximumvergoeding ontvangen van € 100,84 in de avond. In de nacht wordt dit maximumtarief € 131,87, in het weekend € 116,36 en op een feestdag € 131,87.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa verhoogt en differentieert ANW-uurtarief huisarts
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!