Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers in opdracht van het WODC

Bijna een kwart van de jonge vrouwen van 18 tot 24 jaar heeft in 2020 aangegeven dat ze in de twaalf voorafgaande maanden slachtoffer is geworden van offline non-verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zij kregen -bijvoorbeeld- ongevraagd en ongewild geslachtsdelen te zien. Daarnaast maakte een vijfde van de 16- tot 18-jarige vrouwen online verbale seksuele intimidatie mee, zoals online seksueel kwetsende opmerkingen of online verzoeken om naaktbeelden.

Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers in opdracht van het WODC. Het onderzoek bestaat uit verdiepende analyses op de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld 2020. Daarmee zijn belangrijke vormen van seksuele grensoverschrijding en slachtoffer-plegerrelaties verder in kaart gebracht.

Vormen van seksueel geweld
Seksueel geweld kan verschillende vormen aannemen. Zo kan seksuele intimidatie offline en online plaatsvinden en beide vormen kunnen verbaal of non-verbaal zijn. Bij seksueel geweld wordt onderscheid gemaakt tussen seksueel geweld met en zonder penetratie. Daarnaast is seksuele grensoverschrijding bij het daten, door de (ex-)partner, in een machtsrelatie, in het uitgaansleven, in de werkomgeving en in het onderwijs onder de loep genomen.

Afwijken van de norm maakt kwetsbaar
De cijfers in dit onderzoek bevestigen opnieuw dat vrouwen veel vaker het slachtoffer zijn van seksuele grensoverschrijding dan mannen. Dit geldt voor alle vormen van seksueel geweld. Zo heeft 2,5% van de mannen in een jaar tijd offline verbale seksuele intimidatie meegemaakt, terwijl het bij vrouwen bijna drie keer zo vaak (7,3%) voorkomt. Vooral biseksuele vrouwen en jonge vrouwen van 16 tot 24 jaar krijgen te maken met seksuele grensoverschrijding. Ook biseksuele mannen worden vaker slachtoffer dan andere mannen. Het afwijken van de dominante heteronorm in de samenleving maakt biseksuele personen, maar ook homo mannen, kwetsbaarder.

Lees het volledige rapport: Fenomenen van seksueel geweld in Nederland (wodc.nl)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Rutgers
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rutgers
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Jonge vrouwen en biseksuele personen vaakst slachtoffer seksuele grensoverschrijding
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!