De artsen weken af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die evident onjuiste informatie gaven over het coronavirus aan hun patiënten of via sociale media. Of over het vaccineren daartegen. Ook schreef de inspectie zo’n tien keer dat een sanctie - zelfs via het tuchtrecht - kan volgen als de arts zou doorgaan met het verspreiden van zulke onjuiste informatie. Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties. De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.

De inspectie respecteert de vrijheid van meningsuiting van iedereen - ook van artsen en andere zorgverleners. Discussie en reflectie binnen de verschillende beroepsgroepen is altijd heel nuttig. Maar daarná verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep. Ook in hun uitspraken aan patiënten en op sociale media. Hun informatie moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij.

Handhaving
De inspectie kan zorgverleners een aanwijzing of een bevel geven of een boete opleggen. Ook kan de inspectie een kwestie voorleggen aan de tuchtrechter. In zo’n tien gevallen is de betrokken arts daar ook al expliciet op gewezen. Als een arts grensoverschrijdende uitlatingen blijft doen, zal de inspectie niet aarzelen een maatregel op te leggen of de tuchtrechter om een uitspraak te vragen.
 
De tuchtrechter kan een BIG-geregistreerde zorgverlener een maatregel opleggen als een waarschuwing, een berisping, een schorsing of zelfs het schrappen van de BIG-registratie. De inspectie kan een zorgverlener niet ‘uit het vak’ zetten.

In één geval heeft de inspectie een arts al een boete van 3.000 euro gegeven. Die boete ging over het voorschrijven van medicijnen die niet tegen corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.

Als de inspectie een bestuurlijke sanctie heeft opgelegd, kan de arts of andere zorgaanbieder daar bezwaar tegen aantekenen en vervolgens bij de rechter in beroep gaan. Als de inspectie een kwestie heeft voorgelegd aan de tuchtrechter, kan de betrokken zorgverlener zich daar verweren. Zulke juridische procedures kunnen de nodige tijd duren.

Vaccinatiegraad belangrijk
Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om het coronavirus in te dammen. Daarom is vertrouwen in de kwaliteit en de veiligheid van de vaccins ook zo belangrijk. Eerlijke en open informatie draagt daar aan bij, zowel over de voordelen van vaccineren als over de risico’s. Verkeerde informatie (desinformatie) brengt dat vertrouwen schade toe.

Het doen van ongefundeerde uitspraken is in Nederland niet verboden. Maar de inspectie onderneemt wel actie als een zorgaanbieder uitspraken doet die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

Ruim 200 meldingen
Sinds maart 2020 kreeg de inspectie ruim 200 meldingen over desinformatie door artsen. Al die meldingen zijn bekeken. Als er aanleiding was ondernam de inspectie actie.

De inspectie kan alleen iets doen als het gaat om zorgverleners. Tegen desinformatie door anderen zijn er verschillende websites, ook van de overheid. Onder andere:

-Vaccineren tegen corona: laat u informeren
-Welke informatie over coronavaccinatie kun je vertrouwen? (YouTube video)
Interview: Echt of onzin? 6 tips om desinformatie te herkennen

Desinformatie (anoniem) melden

Rijksvaccinatieprogramma
De inspectie stelt nooit eigen regels op, maar hanteert wettelijke regels plus de normen die beroepsgroepen zelf hebben opgesteld als hun professionele normen.

De inspectie onderschrijft het belang van het rijksvaccinatieprogramma, met vaccinaties van kinderen tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest, tetanus, polio en mazelen, en tegen griep bij ouderen. Sinds april 2021 is ook vaccineren tegen corona onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Het is een belangrijke pijler onder de publieke gezondheidszorg.

Uiteindelijk is iedereen er vrij in zich wel of niet te laten vaccineren. Bij die afweging is informatie van artsen en andere zorgverleners gezaghebbend. Daarom moet die stroken met de normen en richtlijnen van hun beroepsgroep.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2021/08/31/inspectie-in-actie-tegen-onjuiste-informatie-over-corona-door-artsen
Originele titel: Inspectie in actie tegen onjuiste informatie over corona door artsen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-08-31

Relevante artikelen ...

Zorgvilla Decor in Ede heeft last onder dwangsom Inspectie ziet nog steeds tekortkomingen in de cliëntendossiers en in het sturen op kwaliteit en veiligheid De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hee... Management & beleid Fri, 10 Sep 2021, 14:32:03
Geen verscherpt toezicht meer voor Landelijke Stichting Vredenoord Vredenoord heeft binnen zes maanden voldoende verbeteringen doorgevoerd De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op Landel... Management & beleid Thu, 12 Aug 2021, 10:19:38
Relaunch Nederland in Tiel heeft een last onder dwangsom Relaunch biedt nog zorg aan een cliënt De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Relaunch Nederland in Tiel een last onder dwangsom opgelegd. Rel... Management & beleid Mon, 28 Jun 2021, 10:48:34
A&G Thuiszorgbureau geen aanwijzing en last onder dwangsom meer Met het faillissement is het traject van de last onder dwangsom en het aanwijzingstraject tot een einde gekomen A&G Thuiszorgbureau (A&G) in Capelle ... Management & beleid Wed, 09 Jun 2021, 06:50:12
Centrum Zorg en Welzijn b.v. in Den Haag heeft aanwijzing Er zijn tekortkomingen in de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die leiden tot risico’s De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Centrum... Management & beleid Sun, 06 Jun 2021, 06:08:17
Last onder dwangsom voor Coronatestservice in Badhoevedorp Volgens de bestuurder van de Coronatestservice gaat het om testen die bij het personeel zijn uitgevoerd De Coronatestservice in Badhoevedorp heeft on... Management & beleid Thu, 29 Apr 2021, 18:55:10