In Nederland is het uitgangspunt dat artsen geen geneesmiddelen voorschrijven die voor andere ziekten op de markt zijn gebracht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden 16 artsen beboet voor het voorschrijven van medicijnen bij corona die daar niet voor zijn geregistreerd. De boetes zijn verstuurd tussen juli en oktober van dit jaar. De 16 artsen hebben tijdens de coronapandemie ivermectine en/of hydroxychloroquine voorgeschreven voor de behandeling van corona.

Off-label
In Nederland is het uitgangspunt dat artsen geen geneesmiddelen voorschrijven die voor andere ziekten op de markt zijn gebracht. In de wet geldt hiervoor één uitzondering, dit wordt off-label voorschrijven genoemd. Off-label voorschrijven mag alleen als daarover binnen de beroepsgroep protocollen of standaarden zijn ontwikkeld. Als er protocollen of standaarden van de beroepsgroep in ontwikkeling zijn, dan mag het alleen als het voorschrijven aan een bepaalde patiënt is overlegd met een apotheker. 

Geen protocollen
Er zijn geen protocollen of standaarden van de beroepsgroep die het gebruik van ivermectine en hydroxychloroquine toestaan. Sterker nog, in de standaarden en protocollen van de beroepsgroep staat expliciet dat voor het off-label gebruik van deze middelen bij Covid-19 geen plek is. Voor deze 16 artsen was het off-label voorschrijven daarom niet toegestaan. 
 
De hoogste boete die de IGJ in deze zaken dit jaar heeft opgelegd bedraagt bijna € 13.000. Deze arts heeft deze medicijnen zo’n 150 keer voorgeschreven. 

Publicatie: Off-label voorschrijven


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven medicijnen bij corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!