Dankzij de samenwerking krijgt zowel het UMCG als Defensie de beschikking over meer en hoogwaardig opgeleid personeel

De komende twaalf jaar werkt het UMCG samen met Defensie en wisselen we onderling (para)medisch personeel uit. Daarvoor ondertekenden Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, lid van UMCG’s raad van bestuur, op 17 oktober een samenwerkingsovereenkomst met Defensie.

Dankzij de samenwerking krijgt zowel het UMCG als Defensie de beschikking over meer en hoogwaardig opgeleid personeel. Met het aangaan van deze samenwerking nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als UMCG en als aangewezen traumacentrum. Daarnaast draagt het bij aan aantrekkelijk werkgeverschap; UMCG’ers krijgen zo de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Daarmee wordt ook de kwaliteit van de zorg die wordt verleend aan patiënten (met complexe trauma’s) vergroot.

Uitwisseling medische teams
Het UMCG is een van de veertien ziekenhuizen waarmee Defensie structureel samenwerkt. De chirurgische teams van Defensie werken in civiele ziekenhuizen als ze niet op oefening of op uitzending zijn. De beroepsmilitairen werken bovenop de standaard formatie van een ziekenhuis. Als tegenprestatie stellen in totaal zestien anesthesiologen, chirurgen, anesthesiemedewerkers, OK-assistenten en IC-verpleegkundigen zich vrijwillig beschikbaar om te worden opgeleid tot reservist. Na een opleiding tot militair en officier zijn deze reservisten onderdeel van de flexibele schil van Defensie. Indien nodig gaan zij ook mee op missie in het buitenland. Op de beschikbare capaciteit voor de behandeling van patiënten in het UMCG heeft dat geen invloed.

‘In een andere setting is mijn werk misschien belangrijker’
Een van de UMCG’ers die zich aanmeldde als kandidaat-reservist is operatieassistent Alison Kindt. ‘Mijn vader zat vlak na de Tweede Wereldoorlog in het medische korps in Engeland. Met verhalen over zijn tijd daar ben ik opgegroeid. Ik wil hem nu achterna gaan als reservist, maar ik wil vooral iets voor een ander kunnen doen. Dat doe ik natuurlijk op de OK ook al, maar in een andere setting is mijn werk misschien nog belangrijker.’ 

Alison is blij met deze kans en is al extra vaak in de sportschool te vinden. In november maakt Defensie namelijk kennis met onze kandidaat-reservisten, waarna een keuringstraject volgt. ‘Je moet fit zijn en kunt in gevaarlijke situaties terechtkomen. Dat zit wel in je achterhoofd, maar ik heb nooit getwijfeld. Ik heb vijf dochters met wie ik mijn keuze dus ook heb besproken. Maar mijn dochters zeiden: tegen ons zeg je altijd dat je iets met beide handen moet aanpakken als je iets wilt bereiken. Dus dat doe ik dan nu ook. Ik ben niet iemand die wegloopt van een uitdaging’, aldus een vastberaden Alison.

Het UMCG kijkt samen met de kandidaat-reservisten uit naar een harmonieuze samenwerking met Defensie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Eline van der Meulen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgpersoneel UMCG gaat Defensie ondersteunen als reservist
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!