Nu classificeren zorgorganisaties medische hulpmiddelen onafhankelijk van elkaar

Betere classificatie van medische hulpmiddelen, op basis van gebruik, geeft ziekenhuizen inzage in het assortiment en zorgt voor een doelmatige en veilige inzet hiervan. Daarnaast krijgen de zorgorganisaties beter inzicht in de kosten en risico’s van hulpmiddelen. Intrakoop, het LNAG (Landelijk Netwerk Assortimentscoördinatoren in de Gezondheidszorg) en GMG (Gebouwen Management Gezondheidszorg) hebben de krachten gebundeld en een samenwerkingsovereenkomst getekend. Vanuit deze samenwerking zorgen zij voor een landelijke standaard en borging van de AOC-classificatie voor medische hulpmiddelen én ondersteuning van ziekenhuizen bij het toepassen in de eigen organisatie.

EU-verordening verplicht productidentificatie 
In het kader van  de invoering van de Europese Verordening Medical Device Regulations (MDR) krijgt elk individueel medisch hulpmiddel vanaf mei 2020 verplicht een productidentificatiecode van de leverancier. Deze Unique Device Identification (UDI)-code borgt de identificatie en traceerbaarheid van alle medische hulpmiddelen in de Europese markt. Tegelijkertijd is er bij zorgorganisaties een groeiende behoefte aan het classificeren van artikelen op toepassing. Door de productidentificatie en de AOC-codering met elkaar in verband te brengen krijgen zij meer  inzicht in hun assortiment en de kosten van medische hulpmiddelen. 

Nu classificeren zorgorganisaties medische hulpmiddelen onafhankelijk van elkaar. Het resultaat is een wildgroei aan codes. Artikeldatabases zijn daardoor onoverzichtelijk, zeker als het gaat om assortimentsoverzichten, artikelomschrijvingen, gebruikstoepassing, prijzen en alternatieven. Als gevolg hiervan staan ook financiële gegevens onduidelijk en verkeerd in grootboekrekeningen. Een doorn in het oog van de LNAG en van Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop: “Zo laten ziekenhuizen kansen liggen. Goede classificatie maakt betrouwbare benchmarks mogelijk. Het draagt bij aan efficiënt assortimentsbeheer en doelmatige en veilige inzet van medische hulpmiddelen.”

Eenduidigheid door AOC-codering 
De AOC-codering kent classificatiecodes toe voor de toepassing van een medisch hulpmiddel. Landelijke borging en beheer van de AOC-codering voor medische hulpmiddelen, zoals die er ook al is voor medische apparatuur, garandeert eenduidigheid. Hiermee ondersteunt uniforme codering transparant en effectief assortimentsbeheer van medische hulpmiddelen. Inkoopafdelingen werken hierdoor efficiënter. De eenduidige classificatie geeft zorgorganisaties de mogelijkheid om eenvoudig onderling informatie te vergelijken. Het koppelen van de AOC-code aan de juiste grootboekrekening geeft de zorgprofessional begrijpelijke managementinformatie over het verbruik van medische hulpmiddelen en de bijbehorende kosten. Ook maakt de AOC-code de uitvoering van een risicoanalyse voor medische hulpmiddelen, volgens het Convenant Veilige Toepassing van Medische Technologie in de medisch specialistische zorg, sneller en eenvoudiger. Zorgorganisaties bouwen volledig en geborgd een aanschaf/product-, klachten- en recalldossier voor medische hulpmiddelen op, wat ook noodzakelijk is voor het Convenant en de MDR. 

Inzicht voor ziekenhuizen
Intrakoop is verheugd dat het, door de samenwerking met LNAG en GMG, ziekenhuizen nog beter kan ondersteunen in het krijgen van meer inzicht in het beheer, de kosten en de risico’s van medische hulpmiddelen. De AOC-classificatie, gebaseerd op de gebruikstoepassing, ondersteunt zowel zorgprofessional, inkoper als zorgmanagement.

Ook het LNAG is blij met de nieuwe samenwerking. Voorzitter René Vertegaal: “Het LNAG spant zich al jaren in om de AOC-codering een brede toepassing te geven binnen de Nederlandse ziekenhuizen. De samenwerking met Intrakoop en GMG is een belangrijke stap naar uniformiteit en inzicht.“


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Intrakoop
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Samenwerking voor uniforme codering medische hulpmiddelen voor ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!