Een emissiefactor is de hoeveelheid uitstoot per stof per eenheid van de activiteit die uitstoot

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het RIVM een lijst samengesteld met de 100 grootste ammoniakuitstoters in Nederland. Onlangs zijn de achterliggende data van deze lijst opgevraagd via de Wet Open Overheid (Woo). Hierdoor werd duidelijk dat er meerdere fouten in deze lijst zitten. Het RIVM onderzoekt de precieze impact. 

Woo-verzoek 
Agrarische bedrijven hebben op basis van de Woo kritische vragen aan het RIVM gesteld over deze lijst. Daardoor werd duidelijk dat bij een deel van de varkens- en pluimveebedrijven onjuiste emissiefactoren zijn gebruikt. Hierdoor staan een aantal van deze bedrijven onterecht op de top 100 lijst.  

Maatregelen 
Tot grote spijt van het RIVM blijken er alsnog fouten te zitten in de top 100 lijst. Het RIVM betreurt de verwarring die hierdoor is ontstaan bij agrarische bedrijven. Het RIVM onderzoekt of de onjuiste emissiefactoren ook op andere plaatsen zijn gebruikt en of dit eventueel gevolgen heeft. Externe partijen zullen hierbij betrokken worden. Zolang er geen compleet beeld bestaat van de impact, levert het RIVM geen nieuwe publicaties of adviezen op die gerelateerd zijn aan deze ruimtelijk verdeelde ammoniakemissies. Het RIVM laat daarnaast ook evalueren hoe deze fouten ontstonden.  

Emissiefactoren
Een emissiefactor is de hoeveelheid uitstoot per stof per eenheid van de activiteit die uitstoot. Dus bijvoorbeeld de uitstoot per eenheid verstookte brandstof. Of de uitstoot per gereden kilometer. 

Om emissies te berekenen wordt de emissiefactor vermenigvuldigd met de zogenoemde activiteitdata. Dus de uitstoot per gereden kilometer wordt vermenigvuldigd met het aantal gereden kilometers. 

Kijk hier voor eerdere berichtgeving van het RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Verkeerde emissiefactoren gebruikt voor deel top 100-lijst ammoniakuitstoters
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 01 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!