Afgelopen zomer zijn de geleerde lessen van de eerste golf in kaart gebracht, maar Ieder(in) ziet dezelfde verkeerde reflexen terugkeren

Ieder(in) maakt zich zorgen over het gebrek aan prioriteit en aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte tijdens de tweede corona-golf. Afgelopen zomer zijn de geleerde lessen van de eerste golf in kaart gebracht, maar we zien alsnog dezelfde verkeerde reflexen terugkeren.

Op 14 oktober wordt in de Tweede Kamer onder andere gedebatteerd over de gehandicaptenzorg en langdurige zorg. Hoewel dat geen corona-debat is, spreken we met een brief aan de Tweede Kamer onze zorgen uit over mensen met een beperking of chronische ziekte tijdens deze tweede corona-golf. Ook vragen we aandacht voor een aantal niet corona-gerelateerde kwesties.

Kijk goed naar geleerde lessen
In de eerste fase van de crisis zagen we dat zorginstellingen zonder samenspraak of duidelijke uitleg aan mensen met een beperking of hun naasten, of betrokkenheid van cliëntenraden, ingrijpende maatregelen namen. Sommige maatregelen leidden tot achtergang in de situatie van mensen met een beperking, zoals isolement, gebrek aan bescherming en onderbreking of stopzetten van de noodzakelijke zorg en ondersteuning. Daarmee zijn allerlei rechten van mensen met een beperking en hun naasten geschonden. Dit zien we nu weer gebeuren.

We dringen bij de Tweede Kamer en het kabinet aan om beter te kijken naar de lessen die zijn geleerd uit de eerste corona-golf en met zorgaanbieders het gesprek aan te gaan om herhaling van misstanden zoals in de eerste golf te voorkomen. En met hen en cliëntenorganisaties afspraken te maken over de continuïteit van zorg, bezoek, dagbesteding en logeermogelijkheden.

Meer passende plekken nodig voor complexe zorgvraag
Ook hebben we de minister gevraagd naar de stand van zaken over de tekorten aan passende plekken voor mensen met een complexe zorgvraag. Er was al afgesproken 100 plaatsen te realiseren. Uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland komen echter ongeveer 250 mensen met een (zeer) complexe zorgvraag naar voren. We zien graag dat er afspraken worden gemaakt met zorgkantoren en zorgaanbieders om structureel voldoende passende plekken te realiseren.

Betrek ervaringsdeskundigheid in COT’s
Een crisis- en ondersteuningsteam (COT) helpt zorgverleners en naasten als vastlopen bij de zorg en ondersteuning. Een COT bestaat nu nog uit gespecialiseerde zorgverleners, zoals een AVG-arts, paramedici of maatschappelijk werk. We hebben de minister voorgelegd om ook ervaringsdeskundigen toe te voegen aan de COT’s, omdat die als geen ander het cliëntbelang kunnen vertegenwoordigen.

Stimuleringsregeling Wonen en Zorg voor jongeren met beperking
Er zijn veel te weinig plekken voor jongeren met een combinatie van wonen en de noodzakelijke zorg en ondersteuning. Daarom hebben we de minister gevraagd om de stimuleringsregeling Wonen en zorg uit te breiden met de doelgroep jongeren met een beperking. Deze regeling richt zich nu nog alleen op ouderen.

Maatwerk zeldzame spierziekten
Voor mensen met spierziekten met een complexe/intensieve zorgvraag wordt het steeds moeilijker om tot een passende indicatie (vooral bij pgb) en levering van passende zorg te komen. Er moeten duidelijkere afspraken komen die maatwerk mogelijk maken, ook wanneer de inkoop regionaal moeilijk of niet mogelijk is. We hebben de minister gevraagd daarover met zorgkantoren in gesprek te gaan.

Lees hier de gehele brief.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Brief Kamer: voorkom de fouten van de eerste corona-golf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!