Het is belangrijk om de mond met water te spoelen en de juiste inhalatie-instructies op te volgen om dit te voorkomen

Inhalatiemedicatie kan schade aan de tanden en kiezen veroorzaken. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt hier regelmatig meldingen van bij allerlei soorten inhalatiemedicatie. Het is belangrijk om de mond met water te spoelen en de juiste inhalatie-instructies op te volgen om dit te voorkomen.

De behandeling van astma en COPD bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Voorbeelden hiervan zijn luchtwegverwijders zoals salbutamol en formoterol en ontstekingsremmers zoals fluticason en beclometason. Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van gaatjes, slijtage en verkleuring van de tanden en van ontstekingen in de mond bij gebruik van inhalatiemedicatie.

Inhalatiemedicatie kunnen de speekselaanmaak verminderen en de omgeving in de mond zuurder maken. Dit kan schade aan tanden en kiezen veroorzaken. Ontstekingsremmende inhalatiemedicatie kunnen ook de balans tussen schimmels en bacteriën in de mond verstoren. Hierdoor kunnen sneller (schimmel)infecties ontstaan.

Mogelijk neemt het risico op deze bijwerkingen af door inhalatoren op de juiste manier te gebruiken. Dan komt het geneesmiddel op de juiste plek terecht en blijft er minder achter in de mond. Ook kan na inhalatie de mond spoelen met water helpen poederdeeltjes weg te laten stromen en de zuurbalans in de mond te herstellen.

Inhalatie-instructies zijn te vinden op www.inhalatorgebruik.nl.

Lees meer over dit onderwerp in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Lareb
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lareb.nl/news/gebitsschade-door-inhalatiemedicatie
Originele titel: Gebitsschade door inhalatiemedicatie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-08-07


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com