Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd actief en fit te blijven, zodat men hier later de vruchten van kan plukken

Hoewel in bestaand onderzoek wordt gesuggereerd dat het metabole energieverbruik (MCoW: energie per afgelegde meter, per kg lichaamsgewicht) toeneemt naarmate mensen ouder worden, blijkt dat er tijdens gewoon wandelen (op voorkeursloopsnelheid) geen verschil is in MCoW tussen gezonde jongeren en ouderen. Bij testen op een loopband hebben ouderen wel een verhoogd MCoW. De angst die mensen kunnen hebben voor bewegen op een loopband, heeft hier geen invloed op. Dit blijkt uit het onderzoek van Bewegingswetenschapper Sauvik Das Gupta.

Das Gupta: "De voorkeursloopsnelheid is de loopsnelheid die mensen kiezen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld als ze naar een treinstation of een supermarkt gaan. Na het uitvoeren van looptesten op normale ondergrond, voerden we testen op de loopband met dezelfde loopsnelheid. We zien dat - hoewel er geen verschillen zijn voor jongeren - ouderen wel een hogere MCoW hebben op de loopband, in vergelijking met lopen op normale ondergrond. We hebben dit in een vervolgstudie herhaald, met dezelfde resultaten.”

Verschil met eerder onderzoek
Uit de onderzoeksliteratuur blijkt dat MCoW toeneemt met de leeftijd. Dit leidt ertoe dat ouderen snel vermoeid raken, wat leidt tot inactiviteit, achteruitgang van de mobiliteit en meer zitten. Das Gupta: “Het is dus erg belangrijk om te begrijpen of en waarom de MCoW toeneemt met het ouder worden. Als we dit beter begrijpen, kunnen we interventies ontwikkelen om de mobiliteit bij ouderen te vergroten.”

Tot op hoge leeftijd gezond
De resultaten van het onderzoek van Das Gupta suggereren dat actieve, fitte, gezonde mensen, die in staat zijn om hun dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren, tot op hoge leeftijd gezond kunnen blijven. Das Gupta: “We denken dat de oudere participanten in het onderzoek relatief fit en gezond waren. Hierdoor liepen ze op vergelijkbare snelheid als de jongere participanten en hadden ze ook een vergelijkbare MCoW. Dit zou betekenen dat deze mensen ook na hun zeventigste nog een actief en fit leven kunnen leiden en minder vermoeid raken tijdens het lopen.”

Het onderzoek van Sauvik Das Gupta illustreert hoe belangrijk het is om vanaf jonge leeftijd actief en fit te blijven, zodat men hier later de vruchten van kan plukken. Naast wandelen, is het bekend dat fietsen mensen ook jeugdig houdt. Das Gupta: ‘In ieder geval blijft bewegen belangrijk. Voor ouderen is het dan wel van belang dat ze dat niet, of niet vaak op een loopband doen, maar op normale ondergrond zoals buiten op straat of in de natuur.” 

Bron: VU Amsterdam


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 12 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!