Verschillen in overstappen tussen jongeren en ouderen lijken kleiner te worden

In 2020 geeft 7% van de verzekerden aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Jongeren geven net als in voorgaande jaren vaker aan te zijn overgestapt dan ouderen. De verschillen tussen jongeren en ouderen lijken wel kleiner te worden. De hoogte van de premie is de meest genoemde reden om over te stappen. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Verzekerden kunnen jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer zij niet tevreden zijn over de prijs en/of kwaliteit van de huidige zorgverzekering of wanneer een andere zorgverzekeraar een beter passend pakket te bieden heeft.

Verzekerdenmobiliteit is een belangrijke pijler in het Nederlandse zorgstelsel
Voor de werking van het zorgstelsel is het van belang dat verzekerden hun zorgverzekering kiezen op basis van zowel prijs als kwaliteit. Van de verzekerden die zijn overgestapt, noemde een op de drie ontevredenheid over de premie als reden om te wisselen. Daarmee geven de overstappers dit jaar vooral een prijsprikkel af aan de verzekeraars.

Overstapverschil tussen jongeren en ouderen wordt kleiner
In 2020 geeft in totaal 7% van de verzekerden aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Dit is iets minder dan in voorgaande jaren, toen tussen de 8% en 10% van de verzekerden aangaf te zijn overgestapt. We zien het volgende met betrekking tot de verschillende leeftijdsgroepen:

  • Jongeren (donkerblauw) geven het vaakst aan te wisselen van zorgverzekeraar: in 2020 geeft 11% van de 18- tot 39-jarigen aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar, tegenover 6% van de 40- tot 64-jarigen (zwart) en 5% van de mensen van 65 jaar en ouder (groen).
  • Ook in eerdere jaren gaven jongeren (donkerblauw) vaker aan over te stappen dan mensen van 40-64 jaar (lichtblauw) en ouderen (roze).
  • Het percentage overstappers van 65 jaar en ouder neemt de laatste jaren toe, terwijl 18- tot 39-jarigen in 2020 minder vaak zijn overgestapt dan in 2019. Hierdoor zijn, in 2020, de verschillen in percentages overstappers tussen de leeftijdsgroepen kleiner dan in voorgaande jaren.

Interactieve grafiek: zelf kiezen welke resultaten u wilt zien
U kunt meer inzicht krijgen in het wisselgedrag van verzekerden, door zelf uw grafiek Wisselen van Zorgverzekeraar op de Nivel-website samen te stellen. De ‘tool’ bevat data die een periode van meer dan tien jaar beslaan. Zo kunt u een grafiek maken naar leeftijd of geslacht voor de periode waarin u geïnteresseerd bent. De grafiek geeft ook inzicht in de redenen om van zorgverzekeraar te wisselen en het percentage verzekerden met een aanvullende of collectieve verzekering.

Barometer Wisselen van Zorgverzekeraar
Het Nivel heeft in 2005 de Barometer Wisselen van Zorgverzekeraar opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. Het Nivel onderzoekt ook de redenen om wel of niet over te stappen van zorgverzekeraar. De gegevens in de barometer zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen met de gezondheidszorg. Het panel bestaat uit ongeveer 12.000 personen van 18 jaar en ouder.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Nivel
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verschillen in overstappen tussen jongeren en ouderen lijken kleiner te worden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!