Uit onderzoek is gebleken dat 11 klinieken reclame maken voor geneesmiddelen tegen obesitas als onderdeel van hun afslankprogramma's

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft aangekondigd dat het een klacht heeft ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen 11 afslankklinieken in Nederland. De klacht heeft betrekking op het verboden aanprijzen van receptmedicatie door de afslankklinieken.

Het IVM heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het aanbod van afslankklinieken in Nederland. Uit dit onderzoek is gebleken dat 11 klinieken reclame maken voor geneesmiddelen tegen obesitas als onderdeel van hun afslankprogramma's. Dit is in strijd met de Nederlandse Geneesmiddelenwet en de reclamerichtlijnen, die bepalen dat reclame voor medicijnen die enkel op recept verkrijgbaar zijn, verboden is.

Naast dat deze vorm van reclame verboden is, is deze veelal eenzijdig, onvolledig en deels misleidend. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van testimonials van 'tevreden patiënten', bijvoorbeeld op Instagrampagina's van de klinieken. Ook ontbreekt informatie over de duur van de behandeling (levenslang), de onduidelijkheid over de langetermijneffecten en het effect van stoppen met de middelen (binnen een jaar is dan 65% van de verloren kilo's weer terug). Overigens zijn de kosten voor deze medicijnen gigantisch en worden ze maar voor een kleine doelgroep vergoed. Voor één van de middelen geldt bovendien dat deze niet is geregistreerd als obesitasmedicijn, en het aanprijzen van off-labelgebruik van receptgeneesmiddelen is al helemaal uit den boze.

Het IVM is van mening dat het aanprijzen van receptmedicatie door afslankklinieken potentieel gevaarlijk is voor de gezondheid van patiënten. De medicatie kan bijvoorbeeld interacties hebben met andere medicijnen die de patiënt gebruikt of bijwerkingen veroorzaken. Het onjuist en onnodig gebruik van deze middelen leidt daarnaast inmiddels tot medicijntekorten, waardoor bijvoorbeeld diabetespatiënten moeten overschakelen naar andere medicijnen. Daarom heeft het IVM besloten om de IGJ in te schakelen en een klacht in te dienen tegen de 11 afslankklinieken.

Het IVM hoopt dat deze klacht leidt tot actie van de IGJ en dat de afslankklinieken hun praktijken zullen aanpassen om te voldoen aan de Nederlandse regelgeving. Het IVM benadrukt dat patiënten altijd goed geïnformeerd moeten worden over hun behandeling en dat het voorschrijven van medicatie alleen mag gebeuren door een arts die hiervoor bevoegd is.

Bron: IVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 08 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!