De huisarts verwijst mensen met eenvoudige oogklachten naar de optometrist in plaats van de oogarts

Steeds meer mensen hebben problemen met hun ogen. Het aantal mensen met de 4 meest voorkomende oogziekten stijgt naar verwachting tot 2023 met 17%. De belangrijkste reden daarvoor is dat er steeds meer ouderen zijn. Om ook in de toekomst iedereen voldoende oogzorg te kunnen bieden, hebben zorgverleners in de regio Gelderse Vallei de oogzorg anders georganiseerd. De huisarts verwijst mensen met eenvoudige oogklachten naar de optometrist in plaats van de oogarts. De afgelopen 3 jaar is er proefgedraaid met deze nieuwe manier van werken. Met succes: Positieve ervaringen van patiënten en tevreden zorgverleners.

Optometrist als filter tussen huisarts en oogarts
Een optometrist is een HBO-opgeleide zorgverlener die de kennis en mogelijkheden heeft om te beoordelen of een oog gezond is of niet, adviezen en behandelingen kan geven en eventueel doorverwijst. Huisartsen, oogartsen en optometristen in de regio Gelderse Vallei en zorgverzekeraar Menzis hebben samen de zorg rondom oogklachten slimmer georganiseerd. Mensen met eenvoudige oogklachten gaan via de huisarts eerst naar de optometrist. Bij de optometrist worden zij goed en snel geholpen. Hiermee worden er onnodige bezoeken aan de oogarts voorkomen. Dit is belangrijk, want oogartsen kunnen de stijgende zorgvraag niet alleen opvangen en hebben zo meer tijd voor mensen met complexere oogproblemen. 

Brenda Pekkeriet, huisarts in Ede en betrokken bij het project, vertelt: ‘Huisartsen hebben beperkte mogelijkheden om het oog te onderzoeken. Patiënten met oogklachten worden daarom vaak doorverwezen naar de oogarts. Patiënten met rode ogen, droge ogen of twijfel over wel of geen staar, kunnen nu naar de optometrist verwezen worden in plaats van naar de oogarts.’

Bijna driekwart van de patiënten hoeft niet naar de oogarts
In de afgelopen 3 jaar zijn ruim 3.000 patiënten door hun huisarts verwezen naar de optometrist in plaats van naar de oogarts. De patiënt komt eerst bij de huisarts en krijgt van de huisartsen een verwijzing naar de optometrist. Met die verwijzing maakt de patiënt een afspraak bij de optometrist en kan binnen 2 weken terecht voor een oogonderzoek. ‘Na een uitgebreid onderzoek van 30 tot 45 minuten weet de patiënt wat er met zijn of haar ogen aan de hand is en wat er nodig is om zijn of haar klachten te verhelpen’, legt Jessica Linschoten, optometrist en deelnemer aan het project, uit. ‘Vaak meten we de sterkte van de ogen, vindt er een oogdrukmeting plaats en beoordelen we, na de ogen gedruppeld te hebben, het oog tot in detail van binnen en van buiten. Als het nodig is wordt een foto of een soort echo van het netvlies gemaakt. Eventueel overleggen we met de oogarts of huisarts.’ 

Uit de resultaten van het 3-jarige project blijkt dat bij 73% van de patiënten een bezoek aan de optometrist volstaat. Alleen patiënten die medisch specialistische zorg nodig hebben verwijst de optometrist door naar de oogarts. Zo wordt de juiste zorg op de juiste plek geboden en worden onnodige zorgkosten voorkomen.

Patiënten en zorgverleners zijn blij met de nieuwe werkwijze
‘Patiënten zijn blij dat ze snel dichtbij huis terecht kunnen bij iemand met verstand van zaken en dat hun eigen risico niet wordt aangesproken’, licht Brenda Pekkeriet toe. In een tevredenheidsonderzoek geven patiënten de zorg een 8,4. Een deelnemer aan het onderzoek benoemt als voordeel: ‘Alles wordt zorgvuldig nagekeken en er is ruim de tijd voor het geven van uitleg en het beantwoorden van vragen.’ Voor zorgverleners is de kwaliteitswinst een belangrijke opbrengst. Piet Peters, oogarts, zegt hierover: ‘Optometristen leveren kwalitatief goede zorg. Samen met de huisartsen is er een unieke samenwerking ontstaan met de eerste en tweede lijn. De kwaliteit van de oorgzorg is sterk verbeterd: goede verwijzingen en de mogelijkheid om patiënten in de eerste lijn te behouden of makkelijker naar terug te verwijzen.’

Toekomstbestendige oogzorg
De nieuwe wijze van zorgverlening is een initiatief dat tot stand is gekomen in samenwerking met Oogzorgpraktijken Nederland (OZPN), Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Bergman Clinics, zorgverzekeraar Menzis, Mura Zorgadvies en de deelnemende oogzorgpraktijken OogZorgPraktijk Sloof Optiek (Ede), OogZorgPraktijk Oogzorgcentrum (Ede) en OogZorgPraktijk Prummel-Optiversum (Veenendaal en Leersum). 3 jaar proefdraaien heeft laten zien dat het werkt: de optometrist is de oplossing om goede oogzorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Patiënten in de regio Gelderse Vallei kunnen blijven rekenen op goede oogzorg.

Bron: Huisartsen Gelderse Vallei


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Huisartsen Gelderse Vallei
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Huisartsen Gelderse Vallei
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Passende zorg voor mensen met oogklachten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!