Zorgverzekeraars VGZ, ASR, CZ, Menzis, ONVZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hebben in gezamenlijkheid en met succes tuchtklachten ingediend tegen een frauderende huisarts in Lelystad.

Het Regionaal Tuchtcollege Zwolle heeft op 9 juni 2017 uitspraak gedaan en de klachten van alle zeven zorgverzekeraars zijn gegrond verklaard. Het tuchtcollege heeft de zwaarste maatregel opgelegd: doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. De huisarts kan hierdoor zijn beroep niet meer uitoefenen.

De zorgverzekeraars hebben onderzoek gedaan naar de declaraties van de huisarts en daaruit bleek dat hij stelselmatig veel meer zorg heeft gedeclareerd dan hij aan zijn patiënten heeft geleverd. De huisarts declareerde veel meer lange consulten dan er hebben plaatsgevonden. Ook declareerde hij consulten die niet hebben plaatsgevonden.

Boete
Zorgverzekeraars hebben eind 2014 een melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa heeft een onderzoek uitgevoerd en in 2016 een boete van een ton opgelegd aan de huisartsenpraktijk.

Actieve inspanning om zorgfraude tegen te gaan
In Nederland hechten we aan goede gezondheidszorg. Een groot deel van de Nederlandse begroting wordt daar aan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggelden kan ons zorgstelsel ondermijnen. Daarom spannen zorgverzekeraars zich actief in om fraude in de zorg tegen te gaan. Via het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg, dat onderdeel uitmaakt van Zorgverzekeraars Nederland, werken zij samen met ketenpartners (VWS, NZa, IGZ, CIZ, OM, iSZW, FIOD, VNG, Belastingdienst, politie en Verbond van Verzekeraars).