Wil jij bijdragen aan een inclusieve samenleving? Meld je aan als deel van een Prokkelduo!

In elke Nederlandse gemeente een inclusief stembureaus: dat is waar stichting Prokkel zich ook bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 voor inzet.

In alle gemeenten minimaal één stembureau met daarin een duo bestaande uit een vrijwilliger met en een vrijwilliger zonder een (licht) verstandelijke beperking. Wil jij bijdragen aan een inclusieve samenleving? Meld je aan als deel van een Prokkelduo!

‘Ik voel me gelijkwaardig’
Noortje en Rene waren afgelopen verkiezingen een Prokkelduo. Noortje is ervaringsdeskundige en vertelt: “We hadden een goede samenwerking. René was niet te betuttelend, waardoor ik me gelijkwaardig voelde. Eerst werkten we samen voor de gezelligheid, maar later deden we elk eigen taken, want dat kon prima. Ik ben begonnen met kijken of de stembiljetten netjes in de bus gingen en heb ook de biljetten uitgedeeld. Daarna heb ik ook stempassen gecontroleerd.” Ook Rene geeft aan dat het voor hem heel verrijkend was.

Inclusieve stembureaus 2023
Mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking. Ze laten zo zien dat ze van betekenis willen en kunnen zijn. En het vergroot tegelijkertijd hun interesse voor de democratie en het stemrecht, zowel bij henzelf als bij mensen in hun omgeving.

Ter voorbereiding van de vrijwilligers organiseert stichting Prokkel voor Prokkelduo’s een “online les met Lieke”.  Ervaringsdeskundige Lieke vertelt wat er als vrijwillige van je verwacht wordt op het stembureau. Een goede voorbereiding voor de (verplichte) e-learning van de gemeente.

Bij de afgelopen verkiezingen hebben meer dan 180 gemeenten meegedaan en het als zeer positief ervaren. De meeste gemeentes doen dan ook weer mee met dit initiatief.

Aanmelden kan hier: https://www.prokkel.nl/inclusieve-stembureaus/lijst-met-nederlandse-gemeenten/

Meer informatie over de inzet van Prokkelduo’s en bijbehorende toolkits en ook hoe je als gemeente kunt deelnemen vind je hier: https://www.prokkel.nl/inclusieve-stembureaus/

Bron: stichting Prokkel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: stichting Prokkel / Robin Damen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : stichting Prokkel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 'Doe mee aan de campagne 'Inclusieve Stembureaus' 2023
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!