Vanuit het VN-verdrag Handicap wordt ook gevraagd om te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen

In nog meer Nederlandse gemeentes inclusieve stembureaus: dat is wat stichting Prokkel wil bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. Want ook dit jaar is de organisatie weer van de partij met de campagne Inclusieve Stembureaus. 

De afgelopen jaren is er door de campagne een ongekende groei geweest van het aantal mensen met een verstandelijke beperking dat zich op een stembureau heeft ingezet als vrijwilliger. Bij de verkiezingen in november 2023 hebben al 200 gemeenten meegedaan. In totaal waren er 380 duo’s actief waarvan één iemand met een verstandelijke beperking en één iemand zonder. Bij de komende verkiezingen is de verwachting dat nog meer gemeenten mee zullen doen. Ook is er elk jaar weer veel media-aandacht voor de inclusieve stembureaus. 

De inclusieve stembureaus dragen bij aan een inclusieve samenleving: vanuit het VN-verdrag Handicap wordt ook gevraagd om te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en dit is een van de manieren waarop gemeenten er vorm aan geven. Niet alleen vanwege dit verdrag, maar juist ook vanwege de positieve ervaringen neemt het aantal inclusieve stembureaus toe.  

Stichting Prokkel heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de aanwezigheid van iemand met een verstandelijke beperking goed is voor de lokale inclusie en ook voor de vrijwilliger zelf. Mensen laten weten zich serieus genomen gevoeld te hebben en krijgen er zelfvertrouwen door. De ervaring op het stembureau zorgt er geregeld voor dat mensen ook andere stappen durven nemen buiten hun comfortzone. 

Alle informatie rondom de inclusieve stembureaus, antwoorden op veelgestelde vragen en de mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.prokkel.nl of door contact op te nemen met Marian Geling, de landelijk projectleider: 06-27057594 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Bron: Prokkel.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Prokkel.nl
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Prokkel.nl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog meer inclusieve stembureaus tijdens verkiezingen Europees Parlement
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!