De extra bedden voor de beveiligde ggz zijn onderdeel van afspraken met staatssecretaris Blokhuis
Zorgverzekeraars hebben besloten om met ingang van 2019 de beddencapaciteit voor de beveiligde ggz landelijk te verhogen met 151 bedden. Zorgverzekeraars komen hiermee tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van de ggz-sector, de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie in het kader van de afspraken omtrent de zorg voor personen met verward gedrag. De extra bedden voor de beveiligde ggz zijn onderdeel van afspraken met staatssecretaris Blokhuis. Het is bovendien een concrete stap in het terugdringen van de wachttijden in de ggz en het bieden van de juiste zorg op de juiste plek voor mensen met een hulpvraag op het snijvlak van zorg en veiligheid.
Beveiligde bedden konden in de afspraken (vooraf) en declaraties (achteraf) eerder niet apart inzichtelijk worden gemaakt. Daardoor ontbrak tot 1 juli van dit jaar de benodigde informatie voor zorgverzekeraars om te beoordelen of er een capaciteitstekort was en daarmee ook een inzichtelijke wijze om hier afspraken over te maken. In het voorjaar zijn er daarom door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afspraken gemaakt met staatssecretaris Blokhuis. Tevens zijn toezeggingen gedaan over een gezamenlijke inkoop voor een uitbreiding van de bestaande capaciteit in de contractering voor 2019. In de periode mei-september 2018 hebben de vier grootste zorgverzekeraars de aanvragen van de forensische ggz-aanbieders beoordeeld. Op basis van die beoordeling is besloten tot het verhogen van de capaciteit met 151 bedden. Deze afspraak wordt door alle zorgverzekeraars gevolgd.
Pilot beveiligde intensieve zorg
In aansluiting op het besluit om de beddencapaciteit te verruimen worden in 2019 een aantal regionale pilots opgezet. Forensische ggz-aanbieders (beveiligde klinieken en beschermde woonvormen) en forensische ggz-financiers (zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie) gaan experimenteren met een zogeheten ketenveldnorm beveiligde intensieve zorg. Deze wordt per 2020, tegelijk met de Wet verplichte ggz, ingevoerd. Doelstelling is goede regionale samenwerking voor cliënten die (potentieel) gevaarlijk gedrag vertonen als gevolg van een psychische stoornis en/of een verstandelijke beperking.