‘Pin-only’! ‘Mag niet’, zegt de Europese Centrale Bank.

Lekker efficiënt, denken gemeenten waar je als burger alleen nog maar met je pin-pas iets aan de balie kunt afrekenen. ‘Pin-only’ heet dat in jargon. ‘Mag niet’, zegt de Europese Centrale Bank nu. Het moet gewoon mogelijk blijven contant te betalen voor je paspoort, rijbewijs, uittreksel uit het bevolkingsregister of andere gemeentelijke diensten.

Sommige mensen kunnen of willen liefst contant kunnen blijven betalen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen met een visuele of verstandelijke beperking of ouderen. Ook de Nationale Ombudsman waarschuwde eerder dit jaar nog tegen het oprukken van ‘pin-only’ bij gemeenten.

Pin-only waarbij burgers aan de gemeentelijke balie niet langer contant kunnen betalen, is niet geoorloofd, schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in een brief aan De Nederlandse Bank en de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook mag een gemeente niet aan een burger vragen waarom hij of zij contant wil betalen. Burgers hoeven hun keuze voor contant betalen niet te rechtvaardigen; zulk pin only-beleid leidt tot uitsluiting van burgers van essentiële diensten’, laat de ECB weten.

De VNG heeft de gemeenten over het ECB-verbod geinformeerd: contant betalen is gewoon.

Meer informatie over het pinbeleid bij gemeenten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Europese Centrale Bank: ’Gemeenten mogen pinnen niet verplichten’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!