Kabinet en gemeenten moeten meer oog hebben voor de duizenden Nederlanders die niet de zorg krijgen die zij nodig hebben

Duizenden mensen met een langdurige beperking of ziekte krijgen niet de zorg die nodig is. Drie belangrijke adviseurs van de overheid, de Nationale Ombudsman, Algemene Rekenkamer en Sociaal en Cultureel Planbureau, doen een gezamenlijke oproep om deze mensen niet in de steek te laten.

Kabinet en gemeenten moeten meer oog hebben voor de duizenden Nederlanders die niet de zorg krijgen die zij nodig hebben, laten de organisaties in dagblad Trouw weten. De problemen die zij aankaarten, zijn niet nieuw. Net zoals Ieder(in) hebben zij de afgelopen jaren oplossingen gevraagd voor de enorme bureaucratie in de zorg en de problemen die mensen hebben om hun weg te vinden in het ingewikkelde zorgstelsel.

Schrijnend 
Daarbij gaat het over discussies tussen instanties wie waarvoor verantwoordelijk is en onder welke wet iemand valt die zorg nodig heeft. Bijzonder schrijnend zijn de problemen die daardoor ontstaan voor mensen die aangewezen zijn op langdurige zorg, zoals mensen met een licht-verstandelijke beperking of jongeren die na hun 18e niet terecht kunnen in de Jeugdwet of Wet langdurige zorg, maar wel levenslang ondersteuning nodig hebben. De zorg via de gemeente schiet veelal tekort voor deze groepen.

Hulp helpt
‘Als de inschatting verkeer is en iemand onterecht geen langdurige zorg krijgt, kunnen de consequenties groot zijn. Deze groep kan wegzakken in verslaving of in handen vallen van loverboys. Dit is een oproep om echt naar deze groep te kijken. Hulp helpt’, zegt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer in dagblad Trouw.

Nationale Ombudsman Reinier van Zuthphen waarschuwt dat niet elk probleem is te verhelpen wetswijzigingen op deelterreinen. “Soms wortelen de problemen dieper in het zorgstelsel.”
De drie organisaties roepen gemeenten én het kabinet op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Reactie Illya Soffer Radio 1: “Oproep meer dan terecht”
Ieder(in) werd om een reactie gevraagd door Radio 1. Directeur Illya Soffer vindt de oproep van de drie overheidsadviseurs “meer dan terecht”. Sinds de decentralisatie in 2015 kwamen ook bij Ieder(in) duizenden meldingen van mensen die vastlopen met hun langdurige zorgvraag. “Stop met het onderschatten van de zorg die nodig is voor mensen die geen zichtbare beperking hebben, zoals bij een licht-verstandelijke beperking of autisme. Investeer zo vroeg mogelijk in die ondersteuning. Dat betekent dus dat gemeenten daarvoor levenslang aan de bak moeten. Het kabinet moet er op toezien dat het gaat werken of anders ingrijpen. Gebeurt dat niet, dan betalen we later daarvoor een hoge prijs.”

Lees het artikel in dagblad Trouw: ‘Kwetsbaren krijgen niet de juiste zorg’

Betaalbaarheid, toegang en continuïteit van zorg en ondersteuning zijn nog lang niet op orde, laat Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer weten. Woensdag 17 oktober debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van VWS en het zorgbeleid.

Lees ook het nieuwsbericht van vorige week: Begroting VWS: zorgen over betaalbaarheid en jeugdhulp.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ombudsman, Rekenkamer, SCP: ’Duizenden krijgen niet de juiste zorg’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!