Ashwagandha (Withania somnifera), is een kruid dat al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde van India wordt gebruikt

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vier meldingen van leverschade bij mensen die producten gebruikten met Ashwagandha. Uit deze meldingen bleek dat drie mensen herstellende waren nadat ze waren gestopt met het gebruik van deze producten. Het is belangrijk mensen te waarschuwen voor het risico op leverschade bij het gebruik van deze producten.

Ashwagandha (Withania somnifera), is een kruid dat al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde van India wordt gebruikt. Het bevordert een betere slaap en heeft gunstige effecten op zowel lichamelijke als mentale stress. Het is geen geregistreerd geneesmiddel, maar is in Nederland zonder recept te koop als voedingssupplement.

Bijwerkingen Ashwagandha
Er is weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van Ashwagandha, waardoor er nog niet veel bekend is over de bijwerkingen. Slaperigheid, diarree en buikpijn zijn bekende bijwerkingen. In de literatuur zijn wel enkele gevallen beschreven van leverschade na het gebruik van producten met Ashwagandha.

Kruidenproducten bestaan vaak uit meerdere kruiden. Soms kan het voorkomen dat de kruiden verwisseld zijn of dat er kruiden inzitten die niet op het etiket staan. Soms kan het product verontreinigd zijn. Het is daarom niet uit te sluiten dat de leverschade in de meldingen door iets anders in het product veroorzaakt zijn.

Waarschuwen
Kruidenproducten worden door mensen over het algemeen als veilig gezien, maar ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Hoewel leverschade bij producten met Ashwagandha zeldzaam lijkt te zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van dit risico.

Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de hoogte gesteld van deze meldingen.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen van Ashwagandha (in het Engels).

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Datum: 14 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!