Fyto-oestrogenen, ook wel bekend als plantaardige oestrogenen, zijn geen op zichzelf staande hormonen

Hoewel producten met een fyto-oestrogene werking veel worden gebruikt, blijven de bijwerkingen vaak onderbelicht. Omdat deze producten zonder recept te krijgen zijn, hebben gebruikers vaak onterecht het idee dat ze geen bijwerkingen veroorzaken.

Fyto-oestrogenen, ook wel bekend als plantaardige oestrogenen, zijn geen op zichzelf staande hormonen. Het zijn stoffen die de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Deze stoffen komen voor in verschillende planten zoals hop en soja. Voedingssupplementen met fyto-oestrogenen bevatten vaak deze kruiden en worden onder andere gebruikt om overgangsklachten bij vrouwen te verlichten.

Onderzoek meldingen bijwerkingen van fyto-oestrogenen
Om inzicht te krijgen in de veiligheid van fyto-oestrogenen, zijn analyses uitgevoerd op meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb en de wereldwijde bijwerkingendatabank VigiBase.

In de Lareb-database met in totaal 67 meldingen van bijwerkingen op deze producten, bleek dit het vaakst te gaan over zilverkaars (47,8%), hop (32,8%) en sojaboon (22,4%). In de VigiBase-database met in totaal 21.944 meldingen, was dit sojaboon (71,4%), zilverkaars (11,6%) en Monnikspeper (6,4%). De gemelde bijwerkingen betroffen vooral  maag-darm klachten, huidklachten en klachten als vaginaal bloedverlies en opgezette borsten.

Goede informatie belangrijk
Het verstrekken van goede informatie over ongewenste bijwerkingen kan consumenten helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van deze supplementen.

Lees hier het hele artikel (in het Engels).

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijwerkingen van kruidenproducten met fyto-oestrogene werking
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!