Een infectie met het rotavirus kan leiden tot ernstige uitdrogingsverschijnselen door hevige diarree en braken

Vanaf dit jaar is het rotavirusvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Alle baby’s geboren vanaf 2024 krijgen dit druppelvaccin aangeboden. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn diarree en prikkelbaarheid. Bijwerkingencentrum Lareb start een nieuw vragenlijstonderzoek om meer inzicht te krijgen over bijwerkingen van de vaccins die baby’s krijgen in de eerste 5 maanden.

Een infectie met het rotavirus kan leiden tot ernstige uitdrogingsverschijnselen door hevige diarree en braken. Jonge kinderen tussen 6 en 24 maanden zijn kwetsbaar voor het rotavirus, vooral kinderen die te vroeg of te klein zijn geboren of een aandoening hebben. Het rotavirusvaccin (Rotarix) is een levend verzwakt vaccin dat via druppels in de mond wordt toegediend ter bescherming tegen een rotavirusinfectie. Lees hier meer over de rotavirusvaccinatie.

Bijwerkingen na rotavirusvaccinatie
Er kunnen bijwerkingen ontstaan, meestal binnen acht dagen na de vaccinatie. Veelvoorkomende klachten zijn prikkelbaarheid en diarree. Soms kan ook buikpijn of winderigheid ontstaan. De klachten gaan meestal vanzelf over, zonder dat behandeling nodig is. Lees hier meer over maag-/darmklachten na vaccinatie.

In zeer zeldzame gevallen kan er een afsluiting van de darm ontstaan na vaccinatie. Dit heet darminvaginatie. Deze afsluiting doet veel pijn, waardoor kinderen hard kunnen gaan huilen. Ook kan koorts, misselijkheid, overgeven en/of bloed bij de ontlasting voorkomen. Een darminvaginatie ontstaat meestal binnen een week na vaccinatie. Ook zonder vaccinatie kan darminvaginatie optreden. Neem bij klachten die passen bij een darminvaginatie meteen contact op met een arts.  

Doe mee met ons vragenlijstonderzoek
Ouders met een kind geboren in 2024 kunnen meedoen met de RVP monitor 2024. Dit is een vragenlijstonderzoek waarmee we meer inzicht willen krijgen in het beloop van eventuele bijwerkingen van de RVP-vaccinaties tot en met 5 maanden. Als je meedoet, ontvang je zes vragenlijsten die je online invult. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op: www.rvpmonitor2024.nl

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijwerkingen na rotavirusvaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!