In mensen met overgewicht of obesitas die deze plantaardige stof namen rondom de coronavaccinatie was de aanmaak van antilichamen maximaal 139% hoger

Mensen met overgewicht of obesitas maken na een vaccinatie minder antilichamen aan dan 
mensen met een gezond gewicht. Daardoor heeft de vaccinatie minder effect. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben hiervoor een mogelijke oplossing gevonden: plantenstanolen. In mensen met overgewicht of obesitas die deze plantaardige stof namen rondom de coronavaccinatie was de aanmaak van antilichamen maximaal 139% hoger dan bij mensen die deze stof niet namen. De verwachting is dat plantenstanolen vergelijkbare effecten hebben bij andere vaccinaties.

Wetenschappers van onderzoeksschool NUTRIM van het Maastricht UMC+ hadden enkele jaren eerder ontdekt dat het nemen van plantenstanolen de aanmaak van antilichamen bij een hepatitis A-vaccin vergroot, bij mensen met astma. Deze plantenstanolen komen van nature voor in plantaardige producten als granen, noten, oliën en zaden. De coronapandemie bleek een uitgelezen kans om te onderzoeken of dit effect van plantenstanolen ook op opgaat bij het vaccin tegen COVID-19.

Onderzoek
De onderzoekers kozen ervoor om zich te concentreren op mensen met overgewicht en obesitas, omdat van hen sowieso al duidelijk is dat de aanmaak van antilichamen lager is dan gemiddeld. Uiteindelijk deden 32 onderzoeksdeelnemers mee die nog niet in aanraking waren geweest met het coronavirus en wachtten op hun eerste vaccinatie. Vijftien van hen namen, van enkele weken voor tot vier weken na, dagelijks 4 gram plantenstanolen, via een haverdrankje. De anderen namen geen plantenstanolen en waren de controlegroep. Wekelijks namen de onderzoekers bloed af, tot vier weken na de vaccinatie. 

Grote verschillen
Er bleken grote verschillen te bestaan tussen beide groepen bij het aanmaken van antilichamen na de vaccinatie. Het grootste verschil dat werd waargenomen, was 139% hoger vergeleken met de groep die geen plantenstanolen had gekregen. Onderzoeker Lieve van Brakel: ‘de resultaten van dit onderzoek suggereren dat mensen met overgewicht of obesitas baat zouden kunnen hebben bij de consumptie van plantenstanolen voordat ze worden gevaccineerd. We verwachten bovendien dat het positieve effect van deze plantenstanolen ook optreedt bij andere typen vaccinaties. Nader onderzoek moet uitwijzen of en op welke manieren plantenstanolen in de praktijk kunnen worden toegepast’.

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aanmaak van antilichamen na vaccinatie door plantenstanolen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!