Suikerhoudende frisdranken staan bekend om hun ongezonde effecten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten

Eén glas frisdrank per dag - met de hoeveelheid vruchtensuiker van een typisch glas cola – geeft een hoger risico op een te hoog mannelijk geslachtshormoon bij vrouwen*,  blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Dat kan leiden tot vervelende effecten zoals puistjes of overbeharing, en draagt mogelijk bij aan hormonale aandoeningen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het European Journal of Endocrinology.

*In deze studie gaat het om mensen die van het vrouwelijk geslacht geboren zijn.

Suikerhoudende frisdranken staan bekend om hun ongezonde effecten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Maar door te veel vruchtensuiker krijgt ook de lever het moeilijk, waardoor er meer actief testosteron in het bloed terecht komt. Het team van prof. dr. Martijn Brouwers, verbonden aan onderzoeksinstituut CARIM van het Maastricht UMC+, vond dat vrouwen die meer dan 10 gram vruchtensuiker per dag uit frisdrank innemen 2 procent meer risico hebben op een te hoog testosterongehalte. Dat lijkt misschien een kleine toename, maar de hoeveelheid suiker die hiervoor nodig is, is ook niet veel: slechts één glas cola per dag volstaat. Extra reden voor de onderzoekers om te pleiten voor maatregelen om de consumptie van frisdrank te verminderen.

Puistjes 
Een verhoogd testosterongehalte kan effecten hebben die sommige vrouwen vervelend zouden kunnen vinden, zoals puistjes of overbeharing. ‘Maar er zijn ook aandoeningen waarbij testosteron een rol speelt’, merkt Brouwers op. ‘Zo weten we dat bij PCOS (polycysteusovariumsyndroom), wat leidt tot verminderde vruchtbaarheid, ook sprake is van een teveel aan het mannelijk geslachtshormoon. Mogelijk draagt een overmatige inname van vruchtensuiker daaraan bij.’

Oorzakelijk verband 
De onderzoekers bestudeerden de voedingsgegevens van 180.000 mensen uit de UK Biobank, een groot Engels bevolkingsonderzoek. Hoewel dat een verband aantoonde tussen vruchtensuiker en een verhoogd testosteron, bewijst dat nog geen oorzakelijk verband. Daarvoor keken de onderzoekers naar mensen met een erfelijke aanleg om vruchtensuiker minder goed te verwerken. Zij bleken beschermd te zijn tegen de nadelige effecten van vruchtensuiker: vrouwen hadden een lager risico op een te hoog testosterongehalte én een lager risico op het krijgen van puistjes. 

Suikertaks
Brouwers pleit al langer voor maatregelen om de consumptie van suikerhoudende frisdranken te verminderen. Sinds dit jaar is de belasting op frisdranken verhoogd. Brouwers: ‘Op zich is dat een goede ontwikkeling, maar die extra belasting geldt nu óók voor light frisdranken. Het zou mooi zijn als het prijsverschil met de suikerhoudende frisdranken groter zou zijn, zodat er een extra prikkel is om deze dranken te mijden’.

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verband tussen suiker uit frisdrank en verhoogd testosteron in vrouwen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!