Moeders van Morgen Lareb onderzocht 26 meldingen van mogelijke bijwerkingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding gaven

Moeders van Morgen Lareb onderzocht 26 meldingen van mogelijke bijwerkingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding gaven. Deze meldingen gingen over pijnlijke borsten en/of tepels, een pijnlijke toeschietreflex en/of minder melkproductie. Het grootste deel van de meldingen ging over sumatriptan. Moeders van Morgen Lareb wil verder onderzoek doen naar mogelijke bijwerkingen van triptanen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Hoewel veel vrouwen tijdens de zwangerschap minder last hebben van migraine aanvallen, neemt na de bevalling de kans op een aanval toe door verandering in hormonen. Als pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen onvoldoende werken, kan een groep medicijnen genaamd triptanen (almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, and zolmitriptan) gebruikt worden om een migraine aanval te behandelen. Lees hier meer over de behandeling van migraine aanvallen tijdens de borstvoeding.

Meldingen over pijnlijke borsten en minder melkproductie
Moeders van Morgen Lareb onderzocht 26 meldingen van mogelijke bijwerkingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding gaven. Deze meeste meldingen gingen over pijnlijke borsten en/of tepels of een pijnlijke toeschietreflex. Daarnaast waren er enkele meldingen over (tijdelijke) daling van de melkproductie. Bij 22 vrouwen ontstonden de klachten na gebruik van sumatriptan. De andere meldingen gingen over naratriptan (2 keer), rizatriptan en eletriptan (beiden 1 keer). 

Mogelijk werkingsmechanisme
Triptanen zorgen voor vernauwing van bloedvaten. In de hersenen geeft dit verlichting van de migraine klachten, maar in andere delen van het lichaam, zoals de borsten, zou dit onprettige pijnklachten kunnen geven. Triptanen beïnvloeden mogelijk ook de hormonen die betrokken zijn bij borstvoeding. Dit zou mogelijk een tijdelijke vermindering van de melkproductie kunnen geven.

Ongevaarlijk, wel erg vervelend
De gemelde mogelijke bijwerkingen zijn ongevaarlijk. Ze gaan vanzelf over en vormen geen gevaar voor moeder of kind. Ze kunnen wel als heel vervelend worden ervaren door de vrouw. Lactatiekundige Teddy Roorda-Wierenga heeft een advies voor vrouwen die last hebben van pijnlijke borsten en/of tepels na gebruik van triptanen: ‘Het kan helpen om warme kompressen op de borsten te leggen. Warmte zorgt voor het wijder worden van de bloedvaten. Dit kan mogelijk het vaatvernauwende effect van een triptaan lokaal tegen gaan. Hierdoor zou de pijn kunnen afnemen.’

Jouw ervaring kan helpen!
Om vrouwen met migraine die borstvoeding (gaan) geven zo goed mogelijk te informeren wil Moeders van Morgen Lareb meer onderzoek doen naar deze mogelijke bijwerkingen. Bijvoorbeeld; zijn er factoren die de kans op de bijwerking vergroten? En, kun je er iets tegen doen? Moeders van Morgen Lareb wil vrouwen die last hebben (gehad) van mogelijke bijwerkingen van triptanen op de borstvoeding, vragen om via de website een melding van de bijwerking te doen. Zij ontvangen na het invullen van het formulier enkele aanvullende vragen via de mail. Met deze ervaringen kunnen we de moeders van morgen nog beter helpen!

Verdere actie
Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. De mogelijke associatie tussen sumatriptan, pijnlijke borsten en een pijnlijke toeschietreflex wordt nader onderzocht door het CBG binnen het Europese netwerk.

Lees hier het artikel in Breastfeeding Medicine.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen van pijnlijke borstvoeding en minder melkproductie na gebruik van triptanen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!